Importliha pealetung sunnib lihatööstusi rohkem eksportima

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihakeha tükeldamine
Lihakeha tükeldamine Foto: Reuters / Scanpix

Eesti lihatööstuses on keeruline aeg, kuna importliha trügib Eesti turule ja siseturg väheneb, mille tõttu tuleb siinsetel firmadel rohkem eksportida.

Rakvere lihakombinaat kasvatab ise oma tütarfirmas Eksekos sigu, mistõttu on juhatuse esimees Anne Mere mures importliha turuletungi pärast nii Eestis kui ka Lätis ja Leedus. Eesti suurim lihatööstus sõdib turuosa pärast nii Eesti lihatööstuste kui ka Taanist toodava odava lihaga, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mere ütles, et Rakvere lihakombinaat suutis mullu säilitada oma ekspordimahu, kuid tänavu võib tulla probleeme elussigade müügiga Venemaale, sest idanaabrid on taaskord tollimakse tõstnud, elussigade pealt suisa kaheksa korda, samas ekspordi suurendamist kõigisse naaberriikidesse peab Mere aga väga oluliseks.

Eesti tarbija on aga hakanud eelistama odavamaid lihatooteid - lihatoodete tarbimine vähenes möödunud aastal 3 protsenti ja lihatööstuste kogukäive 9 protsenti 2008. aastaga võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles