Riigi infosüsteemid peavad euroks valmis olema 1. juulil

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Liis Treimann.

Rahandusministeeriumi teatel peavad riigi erinevad infosüsteemid võimaldama eurodes arvestamist alates 1. juulist 2010.


Täna kogunes rahandusministeeriumis eurole ülemineku asjatundjate komisjon, et saada ülevaade Maastrichti kriteeriumide täitmisest ning tehniliste ettevalmistuste seisust euro kasutusele võtta.

Komisjoni hinnangul on Eesti väljavaated kõigi eurole ülemineku kriteeriumite täitmiseks head ning ettevalmistused eurole üleminekuks on toimunud plaanipäraselt.

«Rahvusvaluuta vahetumine puudutab otseselt kõiki Eestiga seotud inimesi, ettevõtjaid ja ka riiki ennast.

Sujuv euro kasutusele võtmine tähendab riigi poolt keerukaid muudatusi seadusandluses ja infosüsteemides, aga ka üleminekuga seotud vajaliku informatsiooni jõudmist kõigi inimesteni,» sõnas komisjoni juhtiv rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak.

Tema sõnul sai komisjon ülevaate kõikide valdkondade töögruppide tegevustest ning võib öelda, et Eesti on ettevalmistustega ajagraafikus.

Õigusloome töögrupp andis asjatundjatele ülevaate ministeeriumide poolt välja töötatud ning lähemal ajal ka valitsusse minevate oluliste õigusaktide muudatustest.

Tänaseks on valminud euroseaduse, äriseadustiku muutmise seaduse ja riigilõivu seaduse muutmise seaduste eelnõud, mis on esitatud kooskõlastamiseks Euroopa Keskpangale.

Valitsusasutuste tehnilise valmisoleku töögrupp selgitas lähemalt valitsusasutuste infosüsteemide kohandamise seisu euro tulekuks. Töögrupis on ettevalmistamisel investeeringute kava, mille projektide orienteeruv maksumus ulatub 43 miljoni kroonini.

Suuremad ümberkorraldust vajavad infosüsteemid on maksu- ja tolliametis, sotsiaalministeeriumis ning siseministeeriumis. Infosüsteemid peavad võimaldama eurodes arvestamist alates 1. juulist 2010.

Asjatundjate komisjonile anti ülevaade ka eurole ülemineku teavituskavast. Kava kohaselt keskendutakse 2010. aasta esimesel poolel eelkõige euro rahasüsteemi üldisele tutvustamisele, Maastrichti kriteeriumite täitmise seisule ja ettevalmistuste käivitamisele eurole üleminekuks.

Teisel poolaastal on peamine tähelepanu suunatud eurole ülemineku praktilistele küsimustele nagu näiteks kroonide konverteerimine eurodeks, euro rahatähed ja mündid, hindade aus ümardamine ja sularahavahetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles