Soome kauplused kehtestavad varastele sisenemiskeelu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kaubanduskeskuses
Inimesed kaubanduskeskuses Foto: Reuters / Scanpix

Soome justiitsministri Tuija Braxi sõnul kehtestatakse pikanäpumehele sissepääsukeeld kauplusesse, kust ta varem on varastanud.


Ministeerium on koostöös Kaubanduse keskliiduga kaalunud erinevaid võimalikke variante, mis aitaksid vähendada poevargusi, vahendas STT. Mõlemad pooled olid pakkunud välja sissepääsukeelukorra kehtestamise.

Keeldu saaks kasutada juhul, kui üks ja sama inimene või terve grupp on käinud mingis kaupluses korduvalt vargil.

Justiitsministeerium lükkas tagasi oletused, nagu oleks näppamise suurenemine seotud seadusemuudatusega. Varem kehtis kord, et kui inimene ei suutnud politsei määratud trahvi tasuda, saadeti ta teatud ajaks trellide taha. 2007. aastal see süsteem kaotati.

Ministeeriumi väitel on poevarguste arv suurenenud pidevalt ja seda 1980ndate lõpust saadik. Ministeerium tõdeb, et kui 1990ndate lama ajal varastati oluliselt, siis praeguse majanduslanguse aastatel võib olla tegemist sarnase ilminguga.

Varguste suurenemine on teinud kaupmehed väga murelikuks. Kaubandusliidu andmetel kasvas politseile teatatud poevarguste arv jaanuarist-septembrini 2009 enam kui 10 protsenti. Helsingi lähiümbruses on juurdekasv olnud veelgi suurem.

Kaubandusliidu oletusel on seadusemuudatus toonud kaasa selle, et kurjategijad ei hooli vahele jäämisest, sest vangistus neid enam ei ähvarda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles