Tallinn on piima kalliduselt esirinnas

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa pealinnade toidukaupade, McDonald'si roogade ja mootorikütuse hinnavõrdlus (kr).
Euroopa pealinnade toidukaupade, McDonald'si roogade ja mootorikütuse hinnavõrdlus (kr). Foto: Repro

Teiste Euroopa pealinna­dega võrreldes on Tallin­nas suhteliselt kallis 3,5-protsendiline piim, nisujahu, kartul ja õlu, selgub konjunktuuri­instituudi uuringust.



Eesti Konjunktuuriinstituudi eelmise aasta 30. novembrist 6. detsembrini Euroopa pealinnades läbi viidud uuringust selgub, et Tallinnas tuleb paki rammusama piima eest kaupmehele loovutada 12,53 krooni. Seda on rohkem kui Stockholmis ja Berliinis. Vaid üle lahe põhjanaabrid peavad rohkem maksma.

Küpsetamishuviliste perenaiste põli on raske kõigis kolmes Balti riigis. Riias ja Tallinnas tuleb 2 kg nisujahu eest välja käia enam kui 22 krooni.

Imekspandavad hinnad


Konjunktuuriinstituudi põllumajandusturu uuringute sektori juhataja Pille Liivaauk tõdes, et Balti riikide kodumaise nisujahu kõrge hinnatase on lausa imekspandav.

Kui importjahu hinnad on kauplustes aastaga alanenud, siis kodumaise jahu maksumus on nii Eestis, Lätis kui Leedus isegi veidi tõusnud. Seda vaatamata tõigale, et teravilja hinnad olid 2009. aastal paljude viimaste aastate madalaimal tasemel.

Veel on Tallinnas teiste pealinnadega võrreldes suhteliselt kallimad pikk kurk, kodumaine lahja õlu, gaseerimata pudelivesi ja rapsiõli ning magusasõprade meelehärmiks ka kodumaine piimašokolaad.

Liivaaugu sõnul müüakse kodumaist lahjat õlut Tallinnas kallimalt kui teistes Ida- ja Kesk-Euroopa riikides, enam-vähem sama hinnaga nagu Berliinis. Kuid Põhjamaade hinnatasemele jääme siiski veel alla.

Kehakaalu ja tervisliku toitumise pärast muretsejatel peaks olema seevastu põhjust rõõmustada, sest suhteliselt odavalt saab osta suurt pakijogurtit, viinereid, broilerit, porgandit, valget peakapsast, importkurki ja -tomatit, sibulat, õuna, apelsine ja jahutatud lõhet.

Liivaaugu sõnul olid põhilised kodumaised toidukaubad Tallinnas ligikaudu viiendiku võrra kallimad kui Varssavis, enam-vähem samal tasemel kui Prahas, Budapestis, Bratislavas ja Vilniuses ning kümnendiku võrra odavamad kui Riias ja Stockholmis. Berliini ja Helsingi hindadele jäid need alla kuni neljandiku.

Hinnalanguselt 2. kohal


Konjunktuuriinstiuudi uuringu põhjal saab väita, et enamikus euroliidu riikides olid toidukaubad ja mittealkohoolsed joogid kauplustes mullu novembris aastatagusest odavamad.

Liivaaugu sõnutsi oli suurim hinnalangus Iirimaal, Eesti ja Läti hõivasid vastavalt 2. ja 3. koha. Leedus oli toit odavnenud märksa vähem kui meil – langus vastavalt 3,7 ja 6,4 protsenti. ELis keskmiselt odavnesid toidukaubad võrreldes aastataguse novembriga 0,6 protsenti.

Poola ja Rootsi hinnataset mõjutab endiselt enim zloti ja Rootsi krooni nõrgenemine euro suhtes võrreldes varasemate aastatega.

Mootorikütuste hinnatase on aga Eestis jätkuvalt üks madalamaid Euroopas. Detsembri alguses sai meil bensiini 95 osta ligi neljandiku ja diislikütust viis protsenti odavamalt kui Helsingis. Uute aktsiisimäärade rakendumisega vahe põhjanaabritega muidugi väheneb, tõdes Liivaauk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles