Saksamaa peab eelarvepuudujäägi vähendamiseks kõvasti kulusid kärpima

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfkang Schäuble (paremal) koos majandusministri Rainer Brüderlega.
Saksamaa rahandusminister Wolfkang Schäuble (paremal) koos majandusministri Rainer Brüderlega. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa valitsuse ees seisab avaliku sektori puudujäägi vähendamiseks kolossaalne kulude kärpimise ülesanne, tõdes rahandusminister Wolfgang Schäuble.


Saksamaa selle aasta eelarvesdefitsiidiks on prognoositud rekordiline 85,8 miljardit eurot ning valitsus peab alustama elanike ettevalmistamist olukorraks, et järgmisel aastal tuleb hakata kulutusi kärpima, vahendab AFP Schäuble Tagesspiegel am Sonntagile antud intervjuud.

Kantsler Angela Merkeli koalitsioon peab selle suure ülesandega tegelema ning selleks tuleb sõlmida palju poliitilisi kokkuleppeid, lisas ta.

Valitsuse prognoosi kohaselt kasvab Saksamaa majandus pärast mullust ligi 5-protsendilist langust tänavu 1,2 protsenti.
Euroopa suurima majanduse kasvu turgutamine on uue valitsuskoalitsiooni jaoks olnud üks põhilisi vaidlusküsimusi.
Merkelil õnnestus detsembris napilt esimene, 8,5 miljardi euro mahus kärpekava parlamendis läbi suruda.

Riigi majanduse surutisest päästmiseks otsustas valitsus makse alandada ja sellega puudujäägil kasvada lasta.
Schäuble sõnutsi sõltuvad eelarvepuudujäägi vähendamiseks rakendatavad meetmed ühelt poolt sellest, millises olukorras on riigi majandus maikuus ning sellest, milliseid kärpeid plaanib valitsus ette võtta.

«Kõik peavad aru saama, et madalate maksudega saab majanduskasvu turgutada vaid siis, kui me samal ajal ka kulusid vähendame,» lausus ta.

Schäuble sõnul on riigi eesmärk saada eelarvepuudujääk 2013. aastaks allapoole eurotsoonis lubatud 3 protsendi piiri sisemajanduse kogutoodangust.

Samal ajal kirjutas Der Spiegel, et rahandusminister plaanib nimetatud eelarvereformidega venitada 2011.aastast kauem. Rahandusministeeriumi pressiesindaja kinnitusel on see puhas spekulatsioon.

Valitsuskoalitsiooni kolme partei juhid peaksid majanduspoliitilisi probleeme arutama 17.jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles