Eesti Energia: elektripaketi kuutasu võib oodatud hinnavõidu ära süüa

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuutasu võib pakettide hinnavõrdlusi tehes tähelepanuta jääda.
Kuutasu võib pakettide hinnavõrdlusi tehes tähelepanuta jääda. Foto: SCANPIX

Pakettide hinnavõrdlusi tehes jääb pahatihti tähelepanuta kuutasu, mistõttu võib arvega saabuda ebameeldiv üllatus, sest püsitasu on oodatud hinnavõidu ära söönud. Just selletõttu on kasulik teada, kuidas arvutada erinevaid püsitasusid elektri kilovatt-tunni hinna sisse, kirjutab Eesti Energia blogis energiamüügi tootedivisjoni direktor Karla Agan.

«Oletame, et elektrienergia kilovatt-tunni hind lepingus on viis senti ja arvele lisandub kuutasu kaks eurot. Kui kliendi aastatarbimine on 2400 kilovatt-tundi, siis mis maksab kilovatt-tund elektrit tegelikult? Selleks tuleb kuutasu arvestada ümber aastatasuks sentides ning jagada tulemus läbi aastatarbimisega. Saadud summa tuleb liita kilovatt-tunni hinnale,» selgitab Agan.

«Meie näites tähendab see, et püsitasu kaudu küsib elektrimüüja tegelikult iga kilovatt-tunni eest ühe sendi lisaks. Seega maksavad kliendid, kes valivad kuuesendise paketi, elektri eest arvel täpselt sama palju kui kliendid, kes valivad kaheeurose püsitasuga paketi, ent kus kilovatt-tunni hind on madalam, viis senti,» lisab ta.

Agana sõnul tuleb püsitasude mõju arvutamiseks kasutada just aastatarbimist, kuna kuutarbimised võivad sõltuvalt aastaajast erineda mitmekordselt, aastatarbimine püsib seevastu reeglina sama. Samuti sõlmitakse elektrileping enamasti just aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles