Hyppönen: kõige ohtlikum on Windowsi arvutiga guugeldamine

Tarmo Virki
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma juhtiva infoturbetarkvara tootja    F-Secure töötaja Mikko Hyppönen on valitud maailma 50 tähtsaima Internetiga seotud isiku hulka.
Maailma juhtiva infoturbetarkvara tootja F-Secure töötaja Mikko Hyppönen on valitud maailma 50 tähtsaima Internetiga seotud isiku hulka. Foto: Tarmo Virki

Euroopa suurim infoturbetarkvara ja teenuste pakkuja, 1988. aastal asutatud Soome ettevõtte F-Secure’i tehnoloogiadirektori, maailma ühe juhtiva arvutiviiruste eksperdi Mikko Hyppöneni sõnul ei taju inimesed siiani internetis peituvate ohtude suurust.

Milline on praegu tavakodaniku suurim oht võrgus liikudes?

Kõige tõenäolisem on, et sinu arvutisse laaditakse midagi, mis seal ei peaks olema, siis kui Windowsi arvutiga guugeldad midagi ja lingil klõpsad. See on kõige ohtlikum ja seda teeme kõik kogu aeg. Kõige ohtlikum ei ole piraatfilmide või porno laadimine, kuigi ka sealt saab nakkuseid.

Inimesed ei saa tihti aru, milline oht on Gmaili või mõnes muus isiklikus veebimeili kontos. Aga ründajad otsivad kirjade arhiivist jälgi võrgus tehtud ostudest. Siis klõpsavad näiteks Amazonis lingil «Olen unustanud salasõna». Teenus saadab uue salasõna kontole, mis on kurjategija käes. Ja siis nad tellivad arvuteid või ehteid «kingituseks» nii, et pakid ei tule sinu aadressile.

Kasutajad ei saa postkastide ohust aru – «Nad võivad lugeda mu vanu meile, mis siis?» –, aga oht on palju suurem.

Rünnakute hulk ettevõtete vastu kasvab, aga kas minul väikeettevõtjana tasub muretseda?

Eelkõige kasvab internetipanku ründavate Trooja hobuste hulk. See on loogiline, sest tänu IBANile on raha siirdamine Euroopas kiire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles