Tallinna tuleb 800 transpordijuhti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas.
Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas. Foto: Peeter Langovits

Tänavu oktoobris toimuvad Tallinnas üleeuroopalisele transpordivõrgustikule pühendatud päevad ehk TEN-T 2013.

16.–18. oktoobril korraldab Euroopa Komisjon eesotsas asepresident Siim Kallasega Eestis transpordivõrgustiku arendamise konverentsi. Tallinnast algab üks üheksast suurest transpordikoridorist, tänu millele saab teoks kiirrongiühenduse (Rail Balticu) rajamine Berliinini, kirjutab Eurokratt.

TEN-T ehk Trans-European Transport Network tähendab üleeuroopalist võrgustikku, kus omavahel on ühendatud maanteed, raudteed, lennuväljad ja siseveeteed. Praegu on Euroopa raudteedel kasutusel seitse erinevat rööpmelaiust ning otseühendus raudteega on vaid 20 suuremal lennuväljal ja 35 suuremal sadamal.

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase välja pakutud uue võrgustiku eesmärk on paremini ühendada Euroopa ida- ja läänepoolsed piirkonnad. «Võrgustik peab tagama juurdepääsu kõikidele Euroopa piirkondadele ja hõlmama kõiki transpordiliike, et inimesed, kaubad ja teenused saaksid lihtsamalt ja tõrgeteta liikuda.»

Uue võrgustikuga paraneb 2030. aastaks eri transpordiliikide vaheline ühendus tunduvalt eeskätt piirkondades, kus tulevikus liigub enamik kaupu ja inimesi. «Võrgustik võimaldab ka täpsemalt ja tõhusamalt planeerida Euroopa Liidu transpordiinvesteeringuid,» ütles Siim Kallas. «Samuti muutub liiklemine tavakodanikule turvalisemaks, sujuvamaks ja kiiremaks.»

TEN-T päevad toimuvad juba kuuendat korda – varem on Euroopa transpordipoliitika arutamiseks kogunetud Zaragozas, Antwerpenis ja Brüsselis. Tallinna oodatakse umbes 800 osalejat: ettevõtjaid, eksperte, transpordiministreid, europarlamendi liikmeid jt.

Transpordipäevade peakorter on Nokia kontserdimaja. Osalejad saabuvad transpordipäevadele sobivalt. Kaugemad tulijad eelistavad loomulikult lennuühendust, kuid näiteks raudtee ja eriti Rail Balticu teemast huvitatud saavad Leedus istuda erirongile ja võivad juba teel olles töiseid arutelusid pidada. Meretransporti ja sadamaid puudutavad seminarid algavad aga Helsingist väljuval laeval.

TENT-T päevadel on kõne all teisedki Eestile huvitavad küsimused, nagu veeldatud maagaasi (LNG) temaatika, transpordi ohutus, innovatsioon, logistika ja palju muud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles