Eestis on hakatud koduaias kasvatama aina enam maitsetaimi. Millised neist meie kliimas talvituvad ja millised tuleb tuppa tuua, selgitab asjatundja.
Maitsetaimed nõuavad tuppa viimist
«Mitmed suvel aias kasvavad maitsetaimed elavad Eesti talve üle lume all, kuid on ka taimi mida võib tuppa tuua ja aknalaual kasvatada,» rääkis Grüne Fee agronoom Eneli Feldmann
Õue võib jätta talvituma aedsalvei, aedliivatee, sidrunmelissi. Samuti lavendli ning pune, kuid need on soovitatav kindlasti kuueokstega kinni katta. Vähem oluline on katmine piparmündi puhul.
Kindlasti ei ela agronoomi sõnul talve üle rosmariin, mis tuleks potiga tuppa tuua, samuti petersell. «Äärmiselt külmaõrn on basiilik, mida kahjustavad juba vähesed pluss-kraadid, kuid basiiliku võib tuua potiga aknalauale,» soovitas Feldmann.
Asjatundja sõnul on maitsetaimede kasvatamise puhul toas väga oluline valgus ja ka soojus. Väga pimedatel talvepäevadel on vajalik lisavalgustus. «Arvestama peab sellega, et petersell ja basiilik on üsna aeglase kasvuga ning rosmariin vajab väga palju valgust,» rõhutas ta.
Feldmanni sõnul võib lisaks õuest tuppa toodud taimedele talvel aknalaual kasvatada edukalt ka teisi maitsetaimi. Näiteks on väga kiire ja hea kasvuga rucola. Veel võib külvata ka tilli, koriandrit ja lehtsalatit.