Tipp-pankurid kutsuti Baselisse riskikõnelustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Citigroup Center New York Citys
Citigroup Center New York Citys Foto: AFP / Scanpix

120 maailma keskpanga «keskpank», Rahvusvaheline Arvelduspank (BIS) kogub eelolevaks nädalavahetuseks Baselisse juhtivad keskpankurid ja finantsistid, et arutada murettekitavat olukorda, kus finantsasutustes uuesti maad võtnud riskilembus järjekordse finantskriisi võib põhjustada.


Oma kutses väljendas BIS (ingl. k. Bank of International Settlements) muret selle pärast, et finantsettevõtted on pöördumas tagasi nende agressiivsete käitumismallide juurde, mis kriisi eel valdavaks muutusid.

BIS, mida ka «keskpankade keskpangaks» nimetatakse, tõi oma ametialaseks kasutamiseks mõeldud märgukirjas välja ka mõned konkreetsed ettepanekud, mis nende arvates finantssüsteemi tervendada ja mõistlikumaks muuta võiksid.
Näiteks panevad nad pankadele ette seada madalamad omakapitali tootluse eesmärgid, et ülemäärast riskeerimist seeläbi talitseda.

Erasektori pangajuhtidest lähevad Baselisse Larry Fink BlackRockist, Vikram Pandit Citigroupist ja John Stumpf Wells Fargost.

Kohtumisele kutsuti ka Goldman Sachsi tegevjuht Lloyd Blankfein ja JPMorgan Chase tegevjuht Jamie Dimon, kuid nemad sinna minna ei plaani.

Kohtumine langeb aega, mil maailmas on maad võtnud suur peataolek. Globaalmajandus on küll ääri-veeri taastuma hakanud, kuid seda varjutavad erasektorile kaela jäänud võlakoorem, riigivõlgade ähvardav kuhjumine ning kõrge töötusmäär.

«Meid teeb murelikuks, et kuna finantsasutused on juba ära harjunud väga odava ja üliküllusliku rahastamisega, õhutab see neid taas suuri riske ette võtma,» seisab BISi kutses.

«Kui madalad finantseerimiskulud kombineeruvad järsu tootluskõveraga, võivad tulevased baasintressi määrade tõusud asjaosalistele saatuslikuks saada - nagu juhtus 1994. aasta võlakirjaturgude kriisis, mille vallandas intressimäärade tõstmine USA keskpanga poolt, kes nood pikka aega madalal oli hoidnud.»

Samuti väljendati kutses ärevust riikide rahanduse mandumise pärast ning hoiatati, et kui mõne riigi eelarvepoliitika peaks osutuma lühinägelikuks, võib see võlakirjaturge tugevasti kahjustada - näiteks juhtudel, kui riikide maksevõime kahtluse alla satub või kui selgub, et valitsused inflatsiooni abil võlasummasid vähendada üritavad.

Kutsega kaasapandud graafikute hulgas osutab üks ka riikide makseraskuste vastu pakutavate kindlustuste maksumusele.

Varasemalt kutsus BIS pankureid Baselisse kord aastas. Viimasel ajal peetakse sedalaadi koosolekuid aga sagedamini.

«Nende koosolekute eesmärk on maailma tarkadele tõelist, praktilist elutarkust õpetada,» ütles üks USA keskpanga ametnik. «Keskpankuritel on tarvis end turgudega kursis hoida.»

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles