Rehn revideerib riikide eelarveid enne parlamente

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametist lahkunud majandusvolinik Olli Rehn.
Ametist lahkunud majandusvolinik Olli Rehn. Foto: SCANPIX.

Olles eile pärastlõunal tunnikese Euroopa Komisjonis koos istunud, astusid ELi majandusvolinik Olli Rehn ja Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici ajakirjanike ette, et üksmeelselt Pariisi reformipingutusi kiita.

Harjumuspäraseid sõnu saatis aga enneolematu tegu: Moscovici ulatas Rehnile Prantsusmaa 2014. aasta eelarve koopia, mille ta vaid päev varem Pariisis avalikustanud oli.

«Pierre ulatas mulle [just praegu] Prantsusmaa 2014. aasta riigieelarve kava,» teatas Rehn, lehvitades pappkaasi kirjaga «Projet de Loi de Finances 2014», vahendab Financial Times. «See ongi see õige Euroopa valitsemise vaim.»

Asjassepühendamatute jaoks võis tegu olla tühipalja žestiga – otsekui soovinuks Moscovici Rehni tema raskes töös sõbralikult julgustada.

Sümboolsusest oli asi siiski kaugel: esmakordselt EL-i ajaloos peavad euroala liikmed saatma oma eelarvekavad kahe nädala jooksul Rehni kontorisse ülevaatamiseks – enne arutelu koduses parlamendis.

Muutusi võib Rehn peale suruda vaid ekstreemsetel juhtudel. Siiski on tal volitused ka üldiselt ontlikelt riikidelt avalikult parandusi taotleda – soovitusi võib oodata novembri keskel ning neid asuvad vaagima euroala rahandusministrid.

Paljud euroala poliitikud ei pruugi Rehni värsketest volitustest täiel määral teadlikud olla, toonitab FT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles