Tartu TK juhid said üldkoosolekul selge võidu

Mikk Salu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana kaubamaja kohale rajatav TTK tulevane ärikeskus tuleb põhiosas 5–8-korruseline, Turu tänava serva kavandab ettevõte kuni 14-korruselist hoonet. Selleks tuleks aga muuta praegust detailplaneeringut.
Vana kaubamaja kohale rajatav TTK tulevane ärikeskus tuleb põhiosas 5–8-korruseline, Turu tänava serva kavandab ettevõte kuni 14-korruselist hoonet. Selleks tuleks aga muuta praegust detailplaneeringut. Foto: TTK

Eelmisel neljapäeval toimunud Tartu Tarbijate Kooperatiivi liikmete üldkoosolek oli suur võit praegustele kooperatiivi juhtidele ja kaotus neile, kes tahavad juhatust välja vahetada ning kahtlustavad juhatust kooperatiivi varade mängimises juhatuse ja nõukogu liikmete erafirmade kontrolli alla.

Hääletustulemus ei olnud napp, võit oli ülekaalukas, üks kümnele, rohkem kui tuhat häält praeguse juhtkonna poolt ja üle saja hääle opositsionääridele. See on oluline näitaja, sest see on esimene üldkoosolek pärast seda, kui kaks nädalat tagasi tuli avalikuks (Postimees kirjutas), et politsei ja Lõuna ringkonnaprokuratuur uurivad Tartu Tarbijate Kooperatiivi tehinguid Vana-Kaubamaja kvartali ümber.

Kohtusse on jõudnud veel vastandlikud tsiviilasjad, kus üks pool (TTK juhid) süüdistab teist poolt, Eiko Keemani (opositsionääride juht) laimamises ja Keeman omakorda kahtlustab juhte kooperatiivi varade kantimises.

Kuigi koosolek lõppes ühe poole võiduga, on õhkkond endiselt halb ja kahtlustused õhus. Eiko Keeman toob näite, et teda otsiti koosoleku juhataja käsul koosoleku ajal läbi. «Kahtlustati, et tahan korraldada valimispettust või kes teab mida,» räägib Keeman.

TTK juhatuse esimees Tarmo Punger ütleb, et ei oska Keemani juttu kommenteerida. «Mina seda ei näinud, olin käsist-jalust seotud koosoleku tehniliste küsimustega,» ütleb Punger. Üks teine TTK liige ja ise üldkoosolekul kohal käinu lisab, et koosolek oli hästi korraldatud, aga kõik toimus juhatuse dikteerimisel, et koosoleku juhataja ei olnud erapooletu vahemees, vaid täitis juhtide soove, et ettepanek nõukogu volituste pikendamiseks tuli juhatuselt ehk alluvad (juhatus) tegid ettepaneku ülemuste (nõukogu) volitusi pikendada.

Kisma TTK juhtide ja TTK tehingute ümber on kestnud juba päris pikka aega. Näiteks pole TTK juba mitu aastat vastu võtnud uusi liikmeid, sest ühel hetkel tekkis kahtlus, et keegi soovib TTKd üle võtta ja üritab hulgakaupa uusi inimesi kooperatiivi liikmeks organiseerida.

Selline kartus ei pruugi olla alusetu, sest nagu eelmisel nädalal toimunud üldkoosolekul osalemine näitas – kooperatiivil on 38 000 liiget, hääletas aga ainult üle tuhande liikme, neistki enamik hääli tuli volitustega ehk tegelikult kohal ei käidud –, on suure ja passiivse liikmeskonna puhul võimalik mõndasadat häält kontrollides suurt kooperatiivi valitseda.

Tartu Tarbijate Kooperatiiv

Liikmeid: umbes 40 000

Juhatuse ja nõukogu liikmed:

•    Tarmo Punger

•    Madis Suiste

•    Kaire Krevald

•    Enn Pokk

•    Aavo Mölder

•    Albert Saunanen

•    Tõnu Sooaru

•    Väino Kull

•    Riia tänav 2 kinnistu, nn Vana-Kaubamaja kvartal Tartu kesklinnas. 2011. aasta jaanuaris liikus see kinnistu Tartu Tarbijate Kooperatiivi omandist TTK Investeeringute omandisse. Raha tehingu käigus ei liikunud, tegu oli mitterahalise sissemaksega.

TTK Investeeringud

Kinnisvaraarendusfirma

•    98,5% kuulub Tartu Tarbijate Kooperatiivile

•    1,5% kuulub osaühingule SEN Kinnisvara (SEN Kinnisvara osanikud on Tarmo Punger, Madis Suiste, Kaire Krevald, Enn Pokk, Aavo Mölder, Albert Saunanen, Tõnu Sooaru ja Väino Kull.)

•    Kõik TTK Investeeringute olulised otsused tuleb põhikirja järgi teha aga 100% osanike häältega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles