Riigikogu ratifitseeris Küprosega topeltmaksustamise vältimise lepingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipud
Küprose lipud Foto: SCANPIX

Riigikogu kiitis heaks valitsuse algatatud Eesti Vabariigi valitsuse ja Küprose Vabariigi valitsuse vahelise tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise lepingu ja selle juurde kuuluva protokolli ratifitseerimise seaduse eelnõu, teatas Riigikogu kantselei.

Eelnõu poolt hääletas kolmapäeval 58 Riigikogu saadikut, vastu keegi ei olnud.

Topeltmaksustamise vältimise lepingu eesmärk on soodustada kapitali, tehnoloogia ja inimeste vaba liikumist. Kahes või enamas riigis tegutsemise tagajärjel on isik tavaliselt allutatud vähemalt kahe riigi maksuseadustele, mille kohaldamise tulemusena võib tekkida juriidiline topeltmaksustamine.

Rahvusvahelise juriidilise topeltmaksustamisena käsitatakse olukorda, kus kaks riiki maksustavad sarnaste maksudega ühe ja sama maksumaksja tulu. Sellise topeltmaksustamise kahjulik mõju rahvusvahelisele majandustegevusele on ilmne ning topeltmaksustamise vältimise lepingute peamine eesmärk ongi juriidilise topeltmaksustamise kõrvaldamine.

Topeltmaksustamise ennetamiseks jagab leping maksustamisõigusi riikide vahel erinevate tulu liikide kaupa. Selline jagamine toimub ühe riigi maksustamisõiguse piiramisena teise riigi kasuks ja vastupidi. Lisaks topeltmaksustamise kõrvaldamisele on välisinvestorile ka oluline, et teda ei maksustataks investeeringu sihtkohariigis koormavamalt kui kohalikke ettevõtjaid. Leping sätestabki teatud piirides maksumaksjate võrdse kohtlemise kohustuse.

Lepingu tekst parafeeriti 16. veebruaril 2011. aastal Nikosias. Lepingule kirjutasid alla Eesti välisminister Urmas Paet ja Küprose välisminister Erato Kozakou-Marcoullis 15. oktoobril 2012. aastal Luksemburgis.

Eestil on kehtivad topeltmaksustamise vältimise lepingud Soome, Rootsi, Taani, Norra, Läti, Leedu, Poola, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Islandi, Tšehhi, Kanada, Ukraina, Saksamaa, Valgevene, Madalmaade, Itaalia, Prantsusmaa, Iirimaa, Ameerika Ühendriikide, Moldova, Hiina, Kasahstani, Belgia, Austria, Armeenia, Malta, Horvaatia, Šveitsi, Ungari, Portugali, Türgi, Hispaania, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Luksemburgi, Gruusia, Singapuri, Kreeka, Aserbaidžaani, Bulgaaria, Makedoonia, Iisraeli, Mani saare, Serbia, Lõuna-Korea, Albaania, Jersey, Araabia Ühendemiraatide, India ja nüüd ka Küprosega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles