IMF kärpis järjekordselt Venemaa kasvuprognoosi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) kärpis juba kolmandat korda käesoleval aastal Venemaa 2013. ja 2014. aastate majanduskasvu prognoose ning pani Moskvale tungivalt südamele teostada struktuurseid reforme ja parandada investeerimiskliimat.

IMFi eilse avalduse kohaselt peaks Vene majandus kasvama tänavu 1,5 protsenti ning tuleval aastal 3 protsenti. Takistustena tuuakse välja väikesed investeeringud ning vähene nõudlus Vene ekspordi järele.

Juunikuus kärpis IMF Venemaa 2013. aasta väljavaate 2,5 protsendile (aprillikuise ennustuse ehk 3,4 protsendi juurest), kirjutab Wall Street Journal. Aprillis väljahõigatud prognoos (3,4 protsenti) kujutas aga endast omakorda kärbet varasema 3,7 protsendi pealt.

IMFi väljavaade käesoleva aasta kohta on isegi pessimistlikum, kui Vene valitsuse enda hinnang – viimasele kangastub tänavuseks kasvuks 1,8 protsenti. Alles aasta alguses käis Vene valitsus välja sellise kasvuprotsendi nagu 3,6.

IMFi esindaja Venemaal Bikas Joshi ütles, et prognoos vaadati üle lähtuvalt värsketest teise kvartali andmetest, mis osutasid vaid 1,2-protsendilisele ehk oodatust tunduvalt madalamale majanduskasvule.
IMF kiitis Venemaa praegust karmi eelarve- ja rahapoliitikat, kuid kutsus Moskvat üles panustama «ressursside efektiivsemale kasutamisele [...], mitte [niivõrd] naftahindade tõstmisele ja varude kasvatamisele».

Ühtlasi soovitas fond võimudel «seista vastu kiusatusele kasvatada riiklikke kulutusi, et vältida inflatsioonisurve võimendumist». Vene valitsus kaalub parasjagu rahavarude käikulaskmist, et majanduskasvule investeeringutega hoog sisse lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles