Elektrum: Eesti Energia põhjendus pole päris adekvaatne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrumi reklaamplakat
Elektrumi reklaamplakat Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Põhjendada elektri hinnatõusu võimalikkust vaid majanduse tsüklilisele iseloomule toetudes pole päris adekvaatne, kommenteeris Elektrumi avalike suhete spetsialist Priit Pruul Eesti Energia avaldust, et elektri hind peab hakkama tõusma.

«Tuleb möönda, et aasta keskmine Nord Pool Spoti hind pole sel aastal ka märkimisväärselt madal olnud, eriti kui arvestada juunikuud. Viimase kuu ajaga on elektri tulevikutehingute hinnad tõusnud üle 2 euro Mwh kohta,» selgitas Pruul.

Tema sõnul on võimalik, et see tendents jätkub, kuid see oleneb paljudest erinevatest muutujatest - milliseks kujuneb eelolev talv, millised on veevarud, kuidas hakkab toimima EstLink 2, CO2 kvootide hinnad - mida mõjutab omakorda ka Saksamaa kui Euroopa suurima majanduse energiapoliitika.

«Uus valitsus peab võtma vastu terve hulga kriitilisi otsuseid energiapoliitika osas, sealhulgas kvoodikaubanduse osas, mis mõjutab kogu Euroopa energiaturgu. Elektri tulevikutehingute hindu mõjutab aga ka kogu energiaturu toimimine ja toorainehinnad, nt söe hinnad turgudel,» lisas Pruul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles