Riigikogu lükkas tagasi kiirlaenude intresse piirava seaduseelnõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen.
SMS-laen. Foto: Margus Ansu

Riigikogu lükkas õiguskomisjoni ettepanekul esimesel lugemisel (poolt 46, vastu 30) tagasi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud võlaõigusseaduse ja tsiviilseadustiku üldosa seaduse muutmise seaduse eelnõu.

Eelnõuga sooviti luua õiguslikud piirid hea tavaga vastuolus olevale ülikõrge krediidikuluse määra rakendamisele tarbijakrediidi teenuse pakkumisel, sealhulgas nn kiirlaenu teenuse pakkumisel.

Eelnõuga oleks keelatud laenu väljastamine sularahas ja seatud piir tarbijakrediidi teenuse osutamisel rakendatavale krediidikulukuse määrale. Seni on krediidikulukuse ülemmäära piirang antud soovituslikuna tsiviilseadustiku üldosa paragrahvis 86.

Õiguskomisjoni liige Valdo Randpere ütles riigikogus, et õiguskomisjon leidis eelnõust mõned puudused. Esiteks sularahas laenude väljastamise keelamine. «Tegelikult mingit viidet ei ole õigussüsteemis sellele, et sularaha oleks kuidagi halb või sularahaarveldus oleks halb, nii nagu ta järsku selle seaduseelnõu kohaselt muutuks. Teiseks on see ebaselgelt reguleeritud või ettepanek on seda ebaselgelt reguleerida selles mõttes, et mis siis saab, kui siiski sularahas seda laenu antakse. Kas siis muutub kogu leping tühiseks, tuleb tagastada saadud summa või mis siis juhtub,» rääkis Randpere.

Teisalt lükkab Randpere ümber väite, et krediidikulukuse piirmäärad oleksid soovituslikud. «See ei ole tõsi, see on eelduslik ja juhul kui selle vastu eksitakse, siis õiguspraktika, ka peale seda muudatust, mis me kevadel tegime, päris kindlasti teeb selle otsuse selle kasuks, kes on mis iganes olude sunnil või oma rumalusest võtnud laenu liiga kõrge intressimääraga,» selgitas Randpere.

Kõike seda arvesse võttes ütles Randpere, et kevadine seadusemuudatus toimib ja edasiste muudatustega ei peaks rapsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles