Google: autorikaitseseadus lubab raamatukatkeid digitaalselt kopeerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google`i otsingumootori avaleht.
Google`i otsingumootori avaleht. Foto: Google

Maailma suurimat otsingumootorit haldav ettevõte väitis Manhattani föderaalkohtus, et USAs kehtiv autorikaitseseadus lubab internetiotsingute tarbeks miljonite raamatute osalist digitaalset kopeerimist, kirjutab Bloomberg.

Internetihiiglane väitis eile kohtus, et raamatute osaline kopeerimine käib kehtiva autorikatseseaduse järgi «õiglase kasutamise» alla. Kirjanikud ning nendega seotud kaubandusgrupp ei ole sellega nõus, leides, et Google on enda kasu nimel ning ilma kompensatsiooni pakkumata võõrandanud nende õigused loodud materjalile.

USA kirjanike ühenduse (Authors Guild) ja selle väliste kirjanike ning Google´i vaheline kohtuasi on kestnud juba kaheksa aastat. Juhul kui internetihiiglane peaks kohtus süüdi jääma, läheb see ettevõttele maksma üle 3 miljardi dollari kompensatsioonide näol ning ühtlasi lõpetaks see Google´i Books projekti, mis on ettevõttele aastas maksma läinud 40 miljonit dollarit.

Millal kohtuotsus langetatakse, ei ole veel teada.

Google on varem väitnud, et rohkem kui 20 miljoni raamatu katkete pakkumine internetiotsingutes käib autorikaitseseaduse järgi «õiglase kasutuse» alla, kuna sellest saavad kasu nii nende tekstide autorid kui ka avalikkus ning sellega ei põhjustata ühelegi osapoolele rahalist või mingit muud laadi kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles