Mille poolest erineb Soome valmistoit Eesti omast?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mamma valmistoit Saarioineni Eesti tehases Raplamaal.
Mamma valmistoit Saarioineni Eesti tehases Raplamaal. Foto: Liis Velsker

Soome toidukontserni Saarioineni Eesti tehase juhatuse liige Märt Vilbaum selgitas, mille poolest erinevad meie ja põhjanaabrite maitse-eelistused valmistoidu osas.

«Nende toodete puhul, mida me Soome jaoks teeme, peab loomulikult arvestama selle turu maitset. Enamjaolt on Soome jaoks toodetud valmistoidud ikkagi teistsugused kui need, mida me Eestisse müüme,» sõnas Vilbaum.

Kõige suurem maitseerinevus peitub juhatuse liikme hinnangull majoneesiga salatites. «Seal on pH viidud suhteliselt madalale tasemele, mistõttu on salatid hästi hapukad. Samuti on mulle jäänud mulje, et Soome salatites on tihti näiteks kartulid kõvemad,» kirjeldas Vilbaum ja lisas: «Salatid on üldiselt võib-olla rammusamad kui on Eesti salatid.»

Suppide puhul erineb jällegi tekstuur. «Soomes süüakse rohkem püreesuppe. Peamine on neil ikkagi spinatisupp. Eestlane spinatisuppi eriti ei taha, ta pole sellega harjunud,» kirjeldas Vilbaum.

«Näiteks Soomes on konkurentsitult müüduim pannkook just spinatipannkook,» märkis ta ja muheles, et Eestis arvatakse spinatipannkoogi puhul võib-olla esialgu, et tegemist on hallitusega.

Maitseerinevuste tajumine on mõistagi ka subjektiivne. «Mulle maitseb nii mõnigi põhjanaabrite valmistoit, mida ostan Soomest hea meelega, aga siinsed inimesed ütlevad, et tüüpiline Soome maitse. Ma muidugi ei ütle, et ma tüüpiline Soome mees oleksin,» naeris Vilbaum.

Kuid Eesti salatite maitse erineb oluliselt ka Leedu ja Läti salatitest Lätlaste salatid kipuvad aga olema pisut tükilisemad, eestlased kasutavad rohkem kastet. «Me ei saa näiteks oma salateid müüa Lätti ja Leetu. Nad ütlevad, et see ei ole meie maitse,» tõdes Vilbaum ja nentis, et küll oleks lihtne, kui üks tootmisüksus teeks ühte ja sama kartulisalatit tonnide viisi ja veaks seda siis nii lõunasse kui ka põhja.

Vilbaum lisas, et kui Eesti tehas teeb tooteid Saarioineni kontsernile ja need lähevad müügile Soome, siis tulevad sealsed tootearendajad siia, et toode vastaks ikka konkreetse turu maitsele.

Hea lugeja, anna teada, kuidas Sulle Soome valmistoidud maitsevad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles