Riigile sobib pruukida ainult tumedat värvi lauaarvuteid ja hiiri

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Justiitsministeeriumi alla kuuluv Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK) valmistab ette riigi keskset arvutihanget, mis seab üheks tingimuseks, et kompuutrite korpused, hiired ja hiirepadjad peavad olema tumedas toonis.

«Näiteks Apple’i arvutid see välistaks,» arvab tuntud kohalikus IT-maailmas tegutseja, wifi.ee eestvedaja Veljo Haamer, kuuldes Postimehelt tumeda korpuse tingimusest. «Tundub veider olevat, aga samas ei ole värv kindlasti kõige tähtsam tingimus. Kui tahetaks seda hanget kellelegi konkreetselt suunata, siis leiduks palju kavalamaid võimalusi tehnilisi detaile sisse kirjutada.»

Keeleteadlane, Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop on RIKi poolt riigiasutustele kevadel ringkirjaga laiali saadetud hangete tingimused põhjalikult läbi vaadanud ning näeb, et nende järgi peab Eesti e-tiiger millegipärast olema tumedat värvi, sülearvutite maailmas ka rasvunud (lubatud on eri klassides 1,8 kuni 2,9 kilogrammine kaal, mis tänapäevase sülearvuti puhul on Sutropi hinnangul liiga raske), ning turvalukuga ketti pandud.

«Ilmselt selline tiiger ei hüppa, vaid lesib ja vahib matil uimerdavaid pika sabaga tumedaid hiiri,» arvab Sutrop.

 «Hiir peab olema tumedat värvi ja vähemalt 1,8 meetri pikkuse juhtmega. Tule taevas appi, tänapäevastel hiirtel polegi enam juhet,» märgib keeleteadlane.

RIKi direktor Mehis Sihvart vastas Postimehe küsimusele, milleks on tarvis kehtestada arvutite korpuse tumeda tooni nõue, et värvuse nõue ei mõjuta hinda ega ühegi pakkuja osalemist hangetes. «Hangete tulemusel ostetavad seadmed peavad lisaks funktsioneerimisele püsima esteetilise väljanägemisega kuni nelja aastase rendiperioodi vältel,» märkis ta.

Sihvarti sõnul on RIK hangete spetsifikatsioonide kokkupanemisel pidanud tehnilisi läbirääkimisi kõigi suuremate äriklassi arvutite tootjate või nende partneritega. «Nende käigus on meile tehtud muudatusettepanekuid, mis kindlustavad, et keegi neist mõne detaili pärast välja ei jää,» kinnitas Sihvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles