Lumerohke talv andis suusamüügile võimsa hoo

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Poll sai eile oma elu teised suusad – eelmised olid väikseks jäänud.
Sandra Poll sai eile oma elu teised suusad – eelmised olid väikseks jäänud. Foto: Liis Treimann

Majandussurutisest hoolimata läheb suusamüük praegu vähemalt sama hästi kui mõne aasta eest, tarbimisbuumi päevil. Lumerohke talve algus peibutab korralikku varustust soetama neidki, kes juba aastaid lumelaudadel seisnud pole.



Spordikaupluste esindajad kinnitasid nagu ühest suust, et kohe kui lumi maha tuleb, tõttab poodidesse rohkem inimesi suuski ostma. Tänu Eestimaad juba mõnda aega katnud paksule lumevaibale on sel talvehooajal suusamüük eriti hea. Turgutavalt mõjus seegi, et lumi tuli maha enne jõule, kui inimesed agaralt kinke ostsid.

«Sellist lund pole nähtud ilmselt 20 aastat ja loomulikult annab see tunda suusamüügis,» lausus Tallinna Järve Hawaii Expressi kaupluse juhataja Hannes Tali.

Tema juhitavas poes jagus eile keskpäeval kliente küllaga ning vahepeal olid müüjate käed nii tööd täis, et suusaostust huvitatud ei pääsenud kohe nende jutulegi. Vaid kahe tunniga läks kaubaks viis paari suuski.

Uue suusapaari omanikuks saanud Nelle Nurmela tunnistas, et ostuks ajendas teda ennekõike rohke lumi. «Tükk aega pole suuski enam olnud,» sõnas naine. «Lastel on olemas, siis võiks endal ka olla.» Kaupluse suusavalikuga jäi Nurmela rahule. Suuskade valimisel oli tema jaoks määrav hind.

Läheb kohe rajale


Samast kauplusest tütrele uue suusavarustuse soetanud Sirje Raadik pidas kõige olulisemaks seda, et saabas oleks mugav. Tänapäevased plastiksuusad on tema sõnul kindlasti paremad kui kunagised puusuusad. «Ei anna üldse võrreldagi,» kinnitas Raadik.

Tema tütar on suusatamisega sõber lapsest saati ning ka naine ise püüab seda talvesporti harrastada nii palju kui võimalik. «Täna lähen kindlasti rajale,» ütles Raadik.

9-aastasele tütrele Sandrale Järve keskuse Rademari kaupluses suusad ostnud Triinu Polli pere on samuti talvespordilembene. Sandra sai oma elu teised suusad, sest eelmised olid väikseks jäänud. Tüdruk sõnas, et juba samal õhtul lähevad nad isaga uusi suuski proovima. «Iga õhtu käime suusatamas,» kinnitas ta.

Nii ema kui tütar olid ühel nõul, et suuskade ostmisel on kõige olulisem nende pikkus. Triinu Poll lisas, et oluline on ka hinna ja kvaliteedi suhe. «Lapsele kõige kallimaid suuski ei osta,» tõdes ta.

Olümpia innustab


Kui Rademaris oli eile veidi pärast keskpäeva müügiks läinud viis paari suuski, siis Järve keskuse Sportlandi kaupluses ühtki suusaostu veel tehtud polnud. Mõlema poe esindajad ütlesid aga, et tänu lumele ostavad inimesed suuski rohkem kui näiteks kahe aasta eest, mil majandusel veel üsna hästi läks, kuid lund eriti ei jagunud. Rademari müüja sõnul on ostjate seas ka palju neid, kes pole juba kaua aega suusatanud.

Mõlema kaupluse esindajad märkisid samas, et praeguse majandussurutise tingimustes pööravad ostjad rohkem tähelepanu hinnale. «Aga see on rohkem pühapäevasõitja, kes hindu vaatab,» lisas Rademari müüja. «Kes tahab head komplekti, see ikkagi leiab selle raha.»

Sama on tähele pannud Hawaii Expressi juhataja Tali. «Tänu suusatamise populaarsusele teab üsna suur hulk inimesi ala nüansse ega vali enam kõige odavamat varianti,» sõnas ta. «Ei võeta umbropsu varustust, mida igal pool pakutakse, vaid soetatakse veidi parem, millega on võimalik end pikka aega hästi tunda ja ka tõsist sporti teha, mitte ainult metsas aega veeta.»

«Kui lumi maas, siis on toode number üks murdmaasuusavarustus,» tõdes Tali. Ka Järve keskuse Sportlandi juhataja Kadri Heero kinnitusel ostetakse ennekõike murdmaasuuski ning vaid üksikuid mäesuuski ja lumelaudu.

Kui Sportlandis lähevad müügiks ennekõike mõlema stiili harrastamiseks sobilikud suusad, siis Rademari kliendid eelistavad kas spetsiaalselt klassika- või vabastiili suuski. Viimaseid ostavad seejuures rohkem nooremad inimesed.

Kõigi kolme poe esindajad on tähele pannud, et lume järel teine suusaostuhuvi mõjutav tegur on spordivõistlused. «Kui Eesti suusasportlastel läheb võistlustel hästi, siis inimesed tulevad rohkem ostma,» ütles Tali.

«Eelmistelt olümpiamängudelt tulid kuldmedalid ja tänu sellele osteti väga kõvasti,» meenutas Rademari müüja. Järve keskuse Sportlandi juhataja Kadri Heero sõnul suureneb suusamüük alati Tartu maratoniga ning tänavu võivad seda taas veelgi kergitada taliolümpiamängud.

Suusavarustuse hinnavõrdlus
• Odavaima täiskasvanute suusavarustuse (suusad, klambrid, saapad ja kepid) hind
• Järve keskuse Rademar – üksikud järele jäänud mudelid 1500 krooni, nende lõppemisel 1800 krooni
• Järve Hawaii Express – 1850–1900 krooni
• Järve keskuse Sportland – ligi 3000 krooni
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles