Ohtlikud jääpurikad nõuavad majaomanike tähelepanu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaomaniku kohustuseks on ka jääpurikate koristamine.
Majaomaniku kohustuseks on ka jääpurikate koristamine. Foto: Scanpix Sweden

Lumerohke talv ei tähenda majaomanikule vaid rookimist ja libedatõrjet, üle peaks vaatama ka katuseääred, soovitavad asjatundjad.

BREM Kinnisvara heakorraspetsialisti Lea Beletski sõnul peaks majaomanik oma valdusi üle vaadates esimesena veenduma selles, et katuseääres ei ripuks eluohtlikke jääpurikaid. Sama soovitas Beletski teha ka jalakäijatel, kes majadest mööda kõnnivad. «Esimesena tuleb vaadata pea kohale ja alles siis jalge ette,» manitses Beletski.

Jääpurikate koristamist pani majaomanikele südamele ka Tallinna munitsipaalpolitsei juht Kaimo Järvik. «Kui see jääpurikas ikka alla kukub, siis läheb ta lihast läbi nagu šašlõkivarras,» ütles ta lisades, et õnneks pole sarnaseid juhtumeid pealinnas viimastel aastatel ette tulnud.

Kui oma jõududega ei õnnestu jääpurikatest lahti saada, siis peaks koha kindlasti märgistama. Selleks võib üles seada hoiatussildi või kasutada linti, roikaid. Jääpurikate koristamisega tegelevad aga ka heakorra- ja kinnisvarahooldusfirmad.

Muidu haljastusele spetsialiseerunud ettevõttel Haljassaare tuleb talvel samuti jääpurikaid koristada. Firma juhataja Viljar Vahesaar rääkis, et jääpurikateni jõudmiseks kasutavad nemad tavaliselt tõstukit ja siis nad kas raiuvad või saevad purikad alla.

Vahesaar juhtis majaomanike tähelepanu veel aedades kasvavatele puudele. Lume raskuse all võivad puud murduda ja eriti ohtlikud on männid, mille okstele koguneb lund rohkem.

Veel soovitasid spetsialistid lund iga sajukorra järel lükata, kasutada libeduse tõrjeks graniidikivikesi või spetsiaalset kauplustes müüdavat jääsulatajat ning jätta lumehunnikute vahele tee, kust vesi sula saabudes kanalisatsioonikaevudesse saaks joosta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles