IMF: toorainehinnad tõusevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid
Naftapuurtornid Foto: SCANPIX

Toorainete hinnad tõotavad tänavu globaalmajanduse kiirema kasvu tingimustes jätkuvalt tõusta, ennustab Rahvusvaheline Valuutafond.


Möödunud 2009. aastal tõusid toorainete hinnad kiiremini, kui ligi neljakümne eelnenud aasta jooksul.

IMFi sõnul jäävad toorainehinnad ajaloolises perspektiivis kõrgele veel pikemaks ajaks, kuna tarbimist toetab arenevate majandustega riikide industrialiseerimine.

«Nõudluse rahuldamine eeldab tootmisvõimsuse järkjärgulist tõstmist mitmes toorainesektoris, kusjuures mõningatel juhtudel on vaja võtta kasutusele ka kulukamad maardlad,» seisab IMFi raportis.

IMFi tooraineanalüütiku Thomas Helblingi sõnul on enamik seda meelt, et 2010. aastal laieneb globaalne tegevust üha kiirenevas tempos, mis ajab üles ka hinnad.

IMF ennustas möödunud aasta kohta õigesti, et aasta alguse hindade madalseis ei jää püsima - vastupidiselt väidetele, et kõrgete toormehindade ajastu on läbi.
Ennustus tänavusest hinnatõusust võib valmistada peavalu keskpankuritele, kuna kätkeb endas kõrgema inflatsiooni ohtu. Importivate riikide poliitikategijad on juba mures loodusvarade nappuse pärast.

Mõned maaklerid on aga hinnatõusu jätkumise osas skeptilised, eriti nafta osas. Seda just USA ja Euroopa loiu nõudluse ning suurte laovarude tõttu.

IMF möönis, et toorainete hinna tõus jääb 2010. aastal keskmisest suuremate varude ja arvestatavate tootmisreservide tõttu mõõdukaks.

Hinnatõusu prognoos tuli pärast seda, kui toorainehinnad mullu 36 aasta suurima hüppe tegid. Reuters-Jefferies CRB tooraineindeks tõusis 2009. aastal ligikaudu 24 protsenti ehk kõike enam pärast naftakriisi aastal 1973.

Kõige rohkem tõusid naftahindade tiivul vase ja suhkru hinnad. Nafta lõpetas möödunud aasta 80 dollariga barrelist, mis on rohkem kui kaks korda enam jaanuarikuisest 32 dollarist.

Hinnaralli üllatas paljusid analüütikuid, kelle arvates pidanuks globaalne majanduskriis toorainete hinnad all hoidma.

IMF ütles, et nende enda tooraineindeks tõusis kaheksa kuuga enam kui 40 protsenti pärast seda, kui ülemaailmne tööstustoodang mullu veebruaris põhjas ära käis.
Kontrastiks sellele tõusis indeks pärast eelmisi langusi sama pika ajaga 5 protsendi võrra.

Fondi sõnul said toormehinnad möödunud aastal oma esimese tõuke meeleolust, et «hullem langus on möödas», misjärel asuti varusid soetama.

Aasta teises pooles toetasid toormehindu Aasia arenevate majanduste optimistlik taastumine ning OPECi naftakartelli ning kaevandajate tootmise vähendamine.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles