Majandus langes sügavamale kui kardeti

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Postimehes eelmise aasta alguses avaldatud peamiste majandusnäitajate prognoosid osutusid tegelikkusest tunduvalt optimistlikumaks. Languse aastatel on konservatiivne Eesti Pank suutnud juba teist aastat järjest esitada kõige täpsema ennustuse.


Analüütikutele üllatuslikult kukkus Eesti majandus üle 15 protsendi ning tarbijahinnad pöördusid aasta teisel poolel langusesse. Analüütikute kõige pessimistlikum ennustus lubas kõigest 5,5-protsendilist majanduslangust ja üheprotsendilist hinnatõusu.

Palga langust pakkus oma mulluses prognoosis ainsana East Capital. Ka inflatsiooni pidurdumist nägi East Capital hästi ette, ennustades protsendilist hinnatõusu. Ülejäänud analüütikute keskmine inflatsiooniootus oli 3,6 protsenti. Tööpuuduse plahvatuslikku kasvu prognoosisid täpsemini tarkinvestor.ee analüütikud, kes pakkusid 12-protsendilist töötuse määra. Optimistlikumad ennustajad ootasid 7,5-protsendilist töötust.

Dollari kursi liikumist suutsid kõige täpsemini prognoosida LHV ja SEB. Bensiini hinna kiire kallinemine tuli enamikule analüütikutele suure üllatusena. Samas suutsid Redgate Capital ja EKI bensiini aastalõpu hinnataset ennustada peaaegu täpselt. Intressimäärade nii kiiret langust nägid ette Marfini pank ja Eesti Pank. Aktsiate hinna tugevnemist Tallinna börsil suutis täpselt ennustada EKI.

Täpsemad analüütikud
2009. aasta tulemused

1. Eesti Pank    80,5 kohapunkti*
2. Nordea Pank Eesti    66,5
3. Hansabank Markets    63,5
4. Marfini Pank Eesti    62,5
5. Redgate Capital    61,0
6. Postimees    60,5
7. EKI    58,0
8. Rahandusministeerium    57,5
9. LHV    55,5
10. East Capital    53,5
11. Tarkinvestor.ee    41,5
12. SEB    39,5
13. DnB Nord Grupp    28,0
*) kohapunktide summa – täpseima prognoosi eest sai 13 ja suurima möödalasu eest 1 punkti
----------------------------------------------------

Martin Lindpere, Eesti Panga ökonomist:
2009. aasta läheb maailmamajanduse ajalukku suure purustusjõuga kriisi poolest

Eesti Panga prognooside koostamisel osaleb analüütikute meeskond. Võib öelda, et meie majandusprognoos on erinevate ekspertide konsensuslik vaade.

Üldiselt on arvulisele prognoosile pihta saamisel kõigil üsna võrdsed võimalused võitu noppida. Seekord oli õnn lihtsalt meie poolel. Arvulisest prognoosist enam võiks tähtsustada majandusprotsesside olemusest arusaamist, sest see on märksa olulisem majanduspoliitiliste otsuste langetamisel.

Postimehe prognoosi lähtealuseks oli meil Eesti Panga sügisprognoos. Aasta tagasi ootasime positiivseid uudiseid euro kasutuselevõtmise osas, mistõttu pakkusime intressimäära langust. Valuutakursid, finantsvarade ja nafta hinnad on väga hüplikud ja vead nende prognoosimisel on tavaliselt päris suured. Seetõttu eelistasime osa näitajate puhul kasutada pigem viimaseid vaatlusi. Prognooside paikapidamisel omandasid määrava tähenduse eeldused väliskeskkonna arengu osas. Laiad usalduspiirid 2010. aasta majandusmahu muutumise osas viitavad endiselt suurele ebakindlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles