Turvaekspert: tulistamise puhul ei tohi hakata kangelast mängima

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik valvab Sello keskuse sissepääsu.
Politseinik valvab Sello keskuse sissepääsu. Foto: AFP / Scanpix

Seoses Soomes kaubanduskeskuses hukkunutega lõppenud tulistamisega toonitab siinsete kaubanduskeskuste valvamist korraldav turvaametnik, et juhtumi lahendamine tuleb jätta ekspertide hooleks.


G4S kaubandusobjektide osakonna teenistusjuht Kaido Kalamets rääkis, et nende turvatöötajad on saanud baasväljaõppe eriolukordades käitumiseks ning see sisaldab muuhulgas ka käitumist tulirelvaga seotud intsidentides.

G4S töötajad, kes kaubanduskeskustes korra järele valvavad, on varustatud pipragaasi ja käeraudadega, tulirelvaga rahvarohkes kohas viibimine ei ole Kalametsa kinnitusel turvatöötaja puhul mõeldav.

Kui keegi kaaskodanikest peaks aga relva haarama ning seab sellega ohtu teiste elu ja tervise, siis mingil juhul ei soovita turvaekspert kellelgi kangelast mängima hakata. «Kindlasti ei ole tarvis püüda ise olukorda lahendada, selle asemel tasuks hoopis võimalikult täpselt juhtumi detailid meelde jätta ja püüda varjuda. Näiteks mõne seina või ukse taha," ütles Kalamets.

Prisma Peremarketi esindaja Reet Ratase sõnul on kaupluste töötajatele õpetatud eriolukordades käitumist, näiteks seda, mida teha tulekahju või pommiähvarduse korral. «Aga üldiselt on nii, et meie töötajad alluvad turvatöötajate korraldustele,» märkis Ratas.

Erikolukordades käitumist harjutavad Prisma töötajad vähemalt korra aastas või vahetult pärast mõnda juhtumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles