Kasahhid jahivad osalust omaenda hiigelmaardlas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasahstan ütles eile, et neil on käimas läbirääkimised välismaise naftagrupiga valitsuse osaluse tagamiseks hiiglaslikus Karatšhaganaki maardlas, mis ühtlasi rõhutab kasahhide soovi riigi tohutud energiaressursid rohkem oma kontrolli alla saada.


Karatšhaganak oli üks kolmest Kasahhi naftamaardlast, mis 1990. aastatel välismaiste konsortsiumide arendada anti. Praegu haldab seda BGst, Itaalia Enist, USA hiiglasest ChevronTexacost ja Vene Lukoilist koosnev grupp.

Kasahhi peaminister Karim Massimov ütles esmaspäevasel valitsuse koosolekul, et energeetikaministeerium ja riiklik naftafirma KazMunaigas peavad läbirääkimisi osaluse ostmiseks Karatšhaganakis. «Kui läbirääkimised on lõppenud, anname tulemustest avalikult teada,» ütles Massimov.

Ta ei selgitanud lähemalt, kas ja kuidas valitsus osaluse eest maksta kavatseb. BG, kes varem kandis nime British Gas, keeldus kommentaaridest.

Samas langevad läbirääkimised ajaliselt kokku grupi ja Kasahstani vaheliste maksuvaidlustega.

Samuti meenub selles kontekstis mullune tüli Kashagani naftamaardla pärast, mis lõppes alles siis, kui KazMunaigas ennast projekti sisse oli trüginud. Asjaga seotud Astana allikate väitel nõudis grupp tookord nafta ekspordimaksu tagastamist 700 miljoni dollari väärtuses. Valitsus kehtestas nimetatud maksu mullu vaatamata sellele, et Karatšhaganaki lepingud kaitsevad investoreid selgesõnaliselt lisamaksude eest.

Lisaks sellele tekitab pingeid ka grupi otsus lükata edasi mitme miljardi dollari suurune Karatšhaganaki tootmise kahekordistamiseks mõeldud projekt, kuni naftahindade ja arenduskulude langemiseni.

Maardlas on hinnanguliselt 2,4 miljardit barrelit naftat, samuti 15 000 miljardit kuupmeetrit gaasi. Grupp ekspordib Karatšhaganaki naftat maailmaturule, kuid müüb gaasi odava hinnaga Vene-Kasahhi ühisfirmale.

PFC Energy juhtivkonsultandi Julia Nanay sõnul on Karatšhaganak ainus suur välismaine projekt, milles KazMunaigasil osalust pole. «Seega oli lausa vältimatu, et see huvi mingil hetkel tekib,» ütles ta.

Analüütikute väitel kujunevad KazMunaigasi ja grupi vahelised läbirääkimised keerukaks, kuna erinevalt Kashaganist käib Karatšhaganakis juba tootmine ning välisinvestorid on naftavarusid juba broneerinud.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles