15 tõsist ohumärki sellest, et saad varsti töö juurest sule sappa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed tunnetavad ära, kui nende töökoht on ohus. Pilt on illustratiivne.
Inimesed tunnetavad ära, kui nende töökoht on ohus. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Peaaegu kõik inimesed muretsevad aeg-ajalt oma töökoha pärast. Kui kuuled aga juba oma tööandja majandusraskustest või märkad, et sind ei kutsuta enam olulisi teemasid arutama, siis peaksid olema rohkem kui mures. Karjääriekspertide sõnul on need märgid, et võid varsti töö kaotada.

«Inimesed tunnetavad enamasti ära, kui nende töökoht on ohus,» räägib karjääriekspert Lynn Taylor Forbesis. «Tavaliselt muutub midagi ülemuse käitumises või töökaaslaste olekus.» Ta ütleb, et harva juhtub nii, et esimestele ohumärkidele järgneb kiire vallandamine. Pigem on tegemist pika, aeglase ja kurnava protsessiga.

Siin on 15 ohumärki sellest, et sinu töökoht on ohus:

Sulle antakse vähem tööd ja vastutust. Kui juhtkond plaanib mõnest inimesest peatselt vabaneda, siis on loogiline, et talle ei anta enam niipalju tööd ega vastutusrikkaid ülesandeid.

Sind ei kutsuta enam olulistele koosolekutele. Kui juhtkond teab, et varsti oled sa läinud, siis juba mõnda aega varem hoitakse sinuga suuremat distantsi ega pühendata sind kõigisse teemadesse.

Ettevõtte sai uue juhi  või toimusid muudatused omanikeringis. Need olukorrad toovad alati kaasa ebakindluse ning ei ole sugugi ebatavaline, et uus juhtkond eelistab palgata ka uue meeskonna.

Sinu suhe ülemusega muutub äkitselt. Kui tunnetad, et ülemus on sinust äkitselt emotsionaalselt kaugenenud ja väldib sinu seltskonda, siis tõenäoliselt otsib ta lihtsamat väljapääsu vallandamisega tekkivast ebameeldivast olukorrast. Ta üritab eemaldumisega vältida konflikti.

Negatiivne tagasiside ja soovitused. Kui saad pidevalt ülemuselt tagasisidet, kus osutatakse sinu tehtud vigadele ja sulle tundub, et sinu puhul ei näe mitte keegi midagi head, siis on väga suur võimalus, et varsti kaotad selle töö.

Ettevõttel on finantsraskused. Kust iganes sa kuuled, et su tööandja on majandusraskustes, siis see on väga suur ohumärk, et hakatakse otsima ka võimalusi töötajate arvu vähendamiseks.

Sind on ringist välja jäetud. Sulle tundub, et töökaaslased on sind suhtlusringist välja jätnud? Näib, et kõik on kursis firmasiseste uusimate kuulujuttude ja tulevaste projektidega, kuid sina ei tea neist midagi. Või on sind koguni välja jäetud e-kirja listist ning sa saad alles tagantjärgi juhuslikult teada, et seal on arutatud teemasid, mis puudutavad sind ja sinu tööd.

Juhtkond väldib sind. Oled sa püüdnud kunagi hoida suurt saladust selle eest, keda näed iga päev? See on keeruline, eks. Juhtidega on sama lugu – kui nad teavad, et ees seisab kellegi vallandamine, siis kõige lihtsam on sellest inimesest võimalikult kaugele eemale hoida.

Kolleegid hoiavad sinust eemale. Nii nagu lapsed väldivad mänguväljakul teistsuguseid lapsi, on kaastöötajatega. Kui nad vähegi aimavad, et juhtkonnal on kellegi suhtes vallandamisplaanid, siis hakkavad nad sellest inimesest kõrvale hoidma.

Sinu tehtud vead ei tekita enam küsimusi. Ohumärgiks võib olla nii see, et sinu väiksemgi viga võetakse kui mikroskoobi alla kui ka see, et sinu tehtud möödalaskmisi justkui ei märgatagi. See võib olla märk juhi suhtumisest, et «pole enam tähtis, mida ta teeb, sest ta lahkub nagunii varsti».

Sul palutakse tööd üle anda. Kui sul palutakse dokumendid ja projektid, mille kallal parasjagu töötad, teistele kolleegidele üle anda, on see tõenäoline märk, et sinust tahetakse lahti saada.

Sa tunned ennast nähtamatuna. Sinu e-kirjadele vastata, sinu projektidele ei tule tagasisidet ega tunnustust….Need on üsna tõenäolised ohumärgid vallandamisest.

Samade oskustega töökaaslane sai just sule sappa.

Sind külvatakse järsku üle küsimustega. Äkki on kõigil sinult väga palju küsida, kuigi varem pole sinu tegevuse vastu eriti huvi tuntud. See võib küll tunduda nii, et juhtidel on tekkinud sinu töö vastu huvi, kuid vabalt võib see ka tähendada hoopis seda, et sulle otsitakse juba asendajat ning kandidaatidele tuleb võimalikult täpselt kirjeldada nende tulevasi tööülesandeid.

Paber muutub äkki väga oluliseks. Kui seni said ülemusega asjad selgeks räägitud, siis nüüd ühtäkki hakkab ta eelistama kirjalikku suhtlemisvormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles