Augustis ühtis Eesti ja Soome elektri hind 80 protsendil tundidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmete kohaselt ühtis augustis Soome ja Eesti elektri hind päev-ette tehingute põhjal 80 protsendil tundidest ning kolmes Balti riigis oli hind võrdne pooltel tundidest.

Põhjamaade hüdroreservuaaride täituvus oli augustis madalam võrreldes kahe eelneva aasta sama perioodiga, moodustades 75 protsenti maksimaalselt võimalikust tasemest ning NPS-i süsteemihind tõusis 4,7 protsenti 35,40 euroni megavatt-tunni kohta, teatas Elering.

Kuu kokkuvõttes ületas tootmine siseriiklikku tarbimist Norras 22 protsendi võrra ja Rootsis kolme protsendi võrra. Taanis kattis sisemaine tootmine 74 protsenti kohalikust tarbimisest, Soomes 72 protsenti, Lätis 60 ja Leedus 46 protsenti. Rootsis langes tootmise suhe tarbimisse juulikuuga võrreldes 15 protsendipunkti.

NPS Eesti hinnapiirkonnas oli elektrienergia keskmine hind juulis 43,66 eurot megavatt-tunni kohta, tõustes juuliga võrreldes 8,6 protsenti. Lätis ja Leedus oli hind kogu kuu võrdne – 51,31 eurot megavatt-tunni kohta, olles kuises võrdluses tõusnud 4,4 protsenti.

Reaalne pudelikael kaubanduses esines Eesti ja Läti hinnapiirkonna vahel süsteemi töötamisel tavarežiimis 65 tunnil ehk 8,7 protsenti ajast, kuigi päev-ette turu arvestuses oli ülekandevõimsuse puudujääk 368 tunnil ehk ligi 49,5 protsendil tundidest.

Päevasiseselt tegid turuosalised päev-ette turuga võrreldes vastassuunalisi tehinguid ning kokkuvõttes vähenes selle tulemusel tegelik pudelikael märkimisväärselt. Kuu kokkuvõttes kasutati ära 88 protsenti kaubanduseks antud ülekandevõimsusest, mis oli kaks protsendipunkti vähem kui juulis.

Eesti-Soome elektriühenduse EstLink 1 võimsusvood olid eelmisel kuul 73,4 protsendil tundidest suunatud Soomest Eestisse. Augustikuus oli EstLink 1 koormatud maksimaalse ülekandevõimsuse ulatuses Soome-Eesti suunal 80 tunnil ja Eesti-Soome suunal 108 tunnil. Tulenevalt ülekandevõimsuse puudujäägist erinesid Soome ja Eesti hinnad 148 tunnil.

Süsinikdioksiidi emissioonikvootide hind püsis enamjaolt samal madalal tasemel kui juulikuus, liikudes vahemikus 4,28-4,50 eurot tonni kohta. Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind on Eleringi hinnangul langenud 31,25 euro tasemele megavatt-tunni kohta, mis on 18 eurosendi võrra madalam juulikuu hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles