H&Mi heaks rassivad Kambodža vabrikutöölised kukuvad näljast kokku

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõivavabriku töötaja. Illustratiivne foto.
Rõivavabriku töötaja. Illustratiivne foto. Foto: AFP / Scanpix

Samal ajal kui äsja lõppenud Londoni moenädalal pakkus meedias palju kõneainet modellide kõhnus ja anoreksia, kukuvad Kambodža vabrikutes UK rõivafirmadele riideid tootvad töölised alatoitumise tõttu lihtsalt kokku.

Briti väljaanne The Independent kirjutab, et esmaspäeval avaldatud uuringu järgi saab kolmandik Kambodža vabrikutöölistest, kes rassivad teiste UK rõivafirmade kõrval ka hiljuti Eestis avatud Rootsi kiirmoeketi Hennes & Mauritz (H&M) heaks, liiga vähe süüa ning on alatoitumusest kurnatud ja kokkuvarisemise äärel. Umbes neljandik töölistest on nii alatoidetud, et Suurbritannias diagnoositaks neil anoreksia.

Uuringu autor on töötajate õigusi kaitsev ühing Labour Behind the Label, kelle sõnul on viimaste aastate jooksul minestamisi toimunud vabrikutes suisa sajaliikmeliste gruppide kaupa. Alles paar nädalat tagasi minestasid ligi 300 Kambodža töölist kehvade töötingimuste tõttu kokku rõivavabrikutes, mis toodavad rõivaid nii H&Mile kui ka Zarale, Nextile ja Marks & Spencerile.

Kambodža rõivavabrikutes töötab hinnanguliselt 40 000 naist, kelle keskmine kuuteenistus on 60 euro ringis – uurijate sõnul on see summa liiga väike, et endale korralikku toitu lubada. «Oleme väsinud ja nõrgad. Me oleme pidevalt minestamise äärel. Piisab kõige väiksemast asjastki, et meid üle piiri tõugata,» kommenteeris uuringu käigus üks vabrikutööline.

Soovituslik 3000-kilokaloriline päevamenüü rööviks uuringu järgi tööliste kuupalgast lõviosa, jättes ülejäänud kulude katteks kõigest 3,60 eurot. Kuigi mõned tehased pakuvad ka söögi ostmiseks lisatoetusi, kasutatakse neid vahendeid tihti muude vajalike väljaminekute tegemiseks. Ühe ettepanekuna peaksidki vabrikud pakkuma tööl tervislikku ja kõhtu täitvat lõunat.

H&Mi esindajad ajalehe palvele uuringutulemusi kommenteerida trükkimineku ajani ei vastanud. Uuringu autorite sõnul on nad brändi esindajatega kohtunud, et arutada tulemuste üle ning samuti nn söökla sätte kehtestamist.

Mõni nädal tagasi toimunud minestamiste suhtes on H&M enda sõnutsi uurimise algatanud. «Me oleme minestamistest teadlikud ja uurime asja,» teatas firma ja nentis, et siiani ei ole juhtumile ühtegi usutavat põhjust veel leitud. Marks & Spencer, Next ja Zara nentisid, et on situatsioonist teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles