42selt vanaduse tõttu vallandatud pankur sai kohtuvõidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC)maakler tööhoos.
Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC)maakler tööhoos. Foto: Reuters / Scanpix

Londoni pankur, kelle üks Kanada suurimaid finantsasutusi mulluse finantskriisi käigus 42-aastaselt vanaduse tõttu vallandas, sai kohtus panga vastu oma õiguse.


Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) peab maksma kõva valuraha derivatiivimaakleri Achim Becki diskrimineerimise eest, kes teenis ligikaudu 1 miljon eurot aastas.

Briti tööhõivekohus leidis, et CIBCi juhid kasutasid Becki noorema töötajaga asendamiseks kunstlikku koondamisprotsessi.

Nagu kohtuotsusest nähtub, võivad finantskriisi vältel kiirkorras personali kärpinud ja oma operatsioone lihvinud pangandussektorit tabada nii mõnedki kohtulikud ebameeldivused.

Beck lasti koos mitme oma maakleritiimi liikmega töölt lahti 2008. aasta maikuus. Pealtnäha oli tegemist laiaulatuslike koondamistega.

Kohus leidis aga, et CIBC oli eelnevalt koostanud plaani, kuidas oma äri uute töötajate peale üles ehitada ning oli värbajatega juba konsulteerinud.

Nagu nähtus uuringute käigus väljatulnud pangasisestest märkmetest, oli värbamisprotsessi ühe osana välja toodud ka vajadus leida derivatiivide osakonna etteotsa «noorema, ettevõtlikuma profiiliga» spetsialist.

Samas väitsid CIBCi tegevjuhid Beckile korduvalt, et tema töökoht kui selline kuulub koondamisele, eirates kohtu silmis täielikult objektiivset tõde.

Saksa kodakondsusega Beck oli varasemalt kaotanud kohtuasja, kus väitis, et CIBC teda ka rassilistel põhjustel panga Kanada töötajatest halvemini kohtles.
CIBC ütles, et nad alles tegelevad oma otsuse ülevaatamisega ega soovi juhtunut täiendavalt kommenteerida. Kahjutasu suurus määratakse hiljem.

Investeerimispangad tunnistavad ebaõiglased vallandamisjuhtumid sageli üles just Suurbritannias, kus kahjutasudele on seatud 65 000 naelsterlingi ülempiir. Rahuldatud vanuse- või rassipõhise diskrimineerimise kaebustele aga kahjutasu suuruse piiri pole seatud.

Becki ebaharilik rassilise diskrimineerimise hagi pälvis meedia tähelepanu nii Suurbritannias kui Kanadas, kus ta oma kaebuse mullu sisse andis.

Ta väitis, et pangal oli juba ammust aega kombeks seista oma Kanada töötajate huvide eest.
Samas ei leidnud kohus tõendeid selle kohta, et Kanada kodanikust töötajale, kes sarnaselt Beckiga ülemuste ebasoosingusse oleks langenud, oleks tagatud pangas teine töökoht.

Beck on töötanud eri pankades derivatiivide alal alates aastast 1992. CIBCi võeti ta 2007. aasta jaanuaris tööle 125 000 naelase põhipalga ja üheaastase garanteeritud miinimumboonusega 775 000 naelsterlingit.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles