Venemaa valmistub augutäiteks laenu võtma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Kremli taustal.
Venemaa lipp Kremli taustal. Foto: AFP / Scanpix

Vene rahandusministeerium on teinud ettepaneku rohkem laenu võtta, kulutusi koomale tõmmata ning nõuda riigifirmadelt sisse suurema osa kasumitest, toppimaks täis kolme eelseisva aasta eelarveauke.

Olukorras, kui majanduskasv aeglustub kiireimas tempos alates aastast 2008, paneb ministeerium ühtlasi ette kasvatada maksukoormat. Laenud on aga vajalikud, et maksta kinni Vladimir Putini poolt valimiskampaania raames väljahõigatud lubadused – kuigi 2014. aasta kulukärped ulatuksid 10 miljardi dollarini.

Valitsus on sunnitud eelseisvate aastate plaanid ümber korraldama, kuna majandus libises teises kvartalis langusse, tööstustoodang aeglustub ning investeeringud langevad, kirjutab Wall Street Jornal.

«Niivõrd ebasoodsat [majandus]kliimat ei ole meil olnud alates viie aasta tagusest kriisist,» ütles eile Vene parlamendi alamkojas majandusminister Aleksei Uljukajev. 

Augustis langetas valitsus tänavuse majanduskasvu prognoosi 1,8 protsendi peale. Ametnike sõnutsi võib hea viljasaak teise poolaasta tulemust veidi parandada, kuid siiski jääb kasv järgmisel kahel aastal madalale tasemele ehk 3 protsendi kanti.

President Putin nõuab vähemalt 5-protsendilist majanduskasvu aastas.

Putini valimislubadused, mis presidendiks saades dekreetideks kuulutati, näevad muuhulgas ette riigitöötajate palgatõusu ning suured regionaalsed kulutused. Peaminister Dmitri Medvedev teatas eile, et dekreedid kuuluvad elluviimisele oodatust kesisematele eelarvelaekumistele vaatamata.

Rahandusministeeriumi rehkenduste järgi läheb dekreetide täitmine järgmise kolme aasta lõikes maksma 65 miljardit dollarit.

Varasemalt on Putin suhtunud laenuvõtmisse tõrjuvalt, rõhutades Venemaa erinevust ränga võlaikke all ägava Läänega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles