Eesti Loto teenib kriisiaastal rekordkasumi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suured võidud on sel aastal kaasa aidanud lotopiletite aktiivsele ostmisele.
Suured võidud on sel aastal kaasa aidanud lotopiletite aktiivsele ostmisele. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänavune kriisiaasta on kujunenud ootamatult heaks abimeheks riiklikule lotofirmale, mis lõpetab selle aasta kõigi aegade suurima käibe- ja kasuminumbriga.


Kuigi aasta lõpuni ja täpsemate majandustulemuste selgumiseni on veel mõni päev aega, võib AS Eesti Loto juhatuse esimehe Heiki Kranichi sõnul väita, et tegu on läbi aegade parima aastaga ettevõtte ajaloos.

Juba praegu ulatub ettevõtte käive üle poole miljardi krooni, tänavuseks puhaskasumiks prognoositakse aga enam kui 90 miljoni krooni.

«Saja miljoni piir ei jää enam kaugele,» tõdes Kranich.

Ettevõtte senine käibe- ja kasumirekord pärineb eelmisest aastast, mil vastavad näitajad olid 434 ja 81,8 miljonit krooni.

Kuigi lotofirmal oli selle aasta kasumiprognoos seatud esialgu 57,2 miljoni krooni peale, vaadati see sügise hakul üle ning seati 88,6 miljonile kroonile. Tänaseks on selge, et ka see number ületatakse.

Sellele lisaks on Eesti Loto sel aastal korralikult kogunud ka hasartmängumaksu, millest seni on riigile üle kantud 52 miljonit krooni.

Ka väljamakstud võitude kohta on 2009. aasta olnud lotomängijaile soodne - võitudena on välja makstud 226 miljonit krooni ning see aasta on Eestile seni juurde andnud 15 lotomiljonäri.

Kranichi sõnul võib Eesti Loto häid tulemusi põhjendada mitme asjaoluga. Esmalt mängib rolli see, et sel aastal on Eestis olnud haruldaselt palju suuri jackpot'e, mis on muutnud lotomängijad senisest aktiivsemaks.

Teisalt on mõju avaldanud ka majanduskriis, mil kasvab inimeste lootus rohkem võita. Samas on ettevõte aktiivselt tegelenud ka kulude kokkuhoiuga - vähendatud on töötajate arvu, tõmmatud koomale tegevuskulusid ning muuhulgas suletud mitmed kauplused, mis tegelesid vaid lotopiletite müügiga.

Lootusrikkalt vaatab Eesti Loto ka järgmisse aastasse, mil loodetakse 528 miljoni kroonise käibe juures näidata 47 miljoni kroonist kasumit.

Käesoleva aastaga võrreldes kärbib ettevõtte optimismi veidi vaid 1. jaanuarist kehtima hakkav kõrgem hasartmängumaks, mis tõuseb arvloteriide puhul senisest 10 protsendilt 18-le.

«Riik saab oma raha ikka kätte, lihtsalt dividendide asemel laekub see järgmisest aastast maksutuluna,» ütles Kranich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles