PwC: Hiina majandus jahtub, arenenud riigid tõusevad

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tooted.
Hiina tooted. Foto: SCANPIX

Pärast viit halba aastat on lõpuks lootust, et arenenud riikide majandused on taas jõudnud jätkusuutliku taastumise teele, tõdeb PwC septembrikuu maailmamajanduse ekspressülevaade. Seevastu kriisiaastatel maailmamajandust vedanud arengumaades, eesotsas Hiinaga, näitab majandus jahtumise märke.

PwC analüüs toob esile kolm põhjust, miks arenenud riikide osas võiks optimism olla õigustatud. Esiteks kasvas Eurotsooni majandus teises kvartalis 0,3 protsenti, esmakordselt pärast 18-kuist langust, peamiselt Saksa-Prantsuse tuumiku toel.  Teiseks näitasid teises kvartalis keskmiselt 0,5 protsenti SKT kasvu ka teised juhtivad Lääne tööstusriigid: USA, Suurbritannia ja Jaapan. Ning kolmandaks on jõuliselt paranenud ka tarbijate kindlustunne: PwC globaalne tarbijaindeks (20 suurima majandusega riigi tarbijakulutuste ning majanduskasvu väljavaateid hindav metoodika) ületas augustis esmakordselt 12-kuu võrdluses 3 protsendi piiri.

Uuringut kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide osakonna juht Teet Tender ütles, et ajal mil Skandinaaviamaade majandus aeglustub, on eurotsooni tuumiku taastumine meie jaoks mõistagi heaks uudiseks. Sellegipoolest on üsna kindel, et arenevate riikide majanduskasvu kahanemine ei jätaks ka Euroopat negatiivselt mõjutamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles