Kallas: Euroopa suur probleem on sisemine tasakaalustamatus

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas toimub täna arutelu «Euroopa majanduse tulevik», mille peaesinejateks on Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ja transpordivolinik Siim Kallas.
Tallinnas toimub täna arutelu «Euroopa majanduse tulevik», mille peaesinejateks on Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ja transpordivolinik Siim Kallas. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase sõnul on Euroopa Liidu üheks suureks probleemiks sisemine tasakaalustamatus, seda eriti tööjõuturul.

Üks valdkond, kus on tasakaalustamatus on Kallase sõnul rahandus, kuid rõhutas, et veel suurem on see probleem tööjõuturul ning korraga on Euroopas nii töö- kui ka tööjõupuudus.

«Euroopa töötajad ei liigu, mobiilsus on palju väiksem kui USA-s,» rääkis Kallas Tallinnas toimuval Euroopa majanduspoliitika arutelul. Suurima probleemina tõi Kallas siin välja keelebarjääri ja hariduse küsimuse.

Kallas avaldas imestust, et ka digitaalse ühisturu areng seisab rahvuslikke barjääride taga. «See on üllatav. Ma arvasin, et nii on ainult raudteel.»

Kallas tunnistas, et kuigi kõiki küsimusi ei ole mõistlik anda Euroopa Liidu pädevusse, siis nendes küsimustes, kus seda on tehtud, tuleb seda ka aktsepteerida.

Euroopa Liit on transpordivoliniku hinnangul kohati väga tugev ja seda näitab ka see, kui kiiresti suudeti kriisis leida lahendused.

«Ekspansiivne rahanduspoliitika oli see, mis Euroopa kriisi viis,» märkis Kallas lisades, et kärbetel tegelikult alternatiivi ei ole ning struktuursed reformid on vajalikud. «Lähtuda tuleb reaalsest majandusest.»

Ühtlasi ei saa Kallase hinnangul ka kesta EL-i eelarve koostamine rahvuslike sissemaksete põhjal.

Kallas meenutas oma ettekandes ka kümne aasta tagust referendumit ning nentis, et kui Eesti  ei oleks 90ndate lõpus hiigeltööd ära teinud, siis ei oleks me ka praegu liidu liikmed. «Euroopa Liidu laienemine on praegu pidurnud,» nentis Kallas.

Referendum Eesti liitumise üle Euroopa Liiduga toimus täpselt kümme aastat tagasi.

Transpordivolinik Siim Kallas osales koos rahandus- ja majandusvoliniku Olli Rehniga täna Tallinnas toimunud arutelul Euroopa Liidu majanduse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles