Luurajad leebuvad Snowdeni suhtes

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdeni poliitilist varjupaika (Venemaal) tõendav dokument.
Edward Snowdeni poliitilist varjupaika (Venemaal) tõendav dokument. Foto: Reuters / Scanpix

Luureringkondade reaktsioon endise NSA töövõtja Edward Snowdeni lekitustele on teinud läbi kõik teada-tuntud staadiumid – eituse, viha ja depressiooni. Nüüd terendab silmapiiril leppimine.

Lõppeva nädala jooksul on juba kaks kõrget USA luureohvitseri tunnistanud, et tänaseni tuure koguv skandaal on tegelikult tekitanud teretulnud diskussiooni ning osutab vajadusele viia läbi reforme, vahendab ajakiri Forbes.

Reedel kirjutas välisluure jälgimise kohtu (FISC) kohtunik Dennis Saylor, et tänu Snowdeni lekitustele on avalikkus hakanud nõudma suuremat läbipaistvust nii siseriikliku kui välisluure vallas – ning kohus peaks seetõttu avalikustama rohkem otsuseid.

«Paragrahv 215 omavoliline avalikustamine 2013. aasta juunis ning valitsuse reaktsioon sellele on vallandanud märkimisväärse avaliku huvi ja debati paragrahvi 215 ümber,» kirjutas kohtunik viitega Snowdeni esimesele lekitusele, mis puudutas Patsiot Acti alusel telekomile Verizon antud korraldust anda valitsusele üle miljonite USA klientide metaandmed.

«Mida rohkem antud sättest lähtuvaid otsuseid ja arvamusi FISC avaldab, seda informeeritum on debatt,» usub kohtunik.

Neljapäeval ütles aga USA riikliku luureteenistuse juht James Clapper: «On ilmne, et teatud arutelud, teatud debatid, mis [Snowdeni lekituste tõttu] vallandusid, olid tegelikult vajalikud. Kui siin midagi positiivset oli, siis võib-olla just see.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles