Kartuliteadlane Luule Tartlan nentis, et eelmine aasta oli paljudele kasvatajatele raske, kuna vihm ujutas põllud üle ja paljudel jäi seetõttu saak mulda.
Üks pikaaegne kartulikasvataja, kes pärast eelmist aastat sellest tegevusest loobus, on Harjumaal Jõelähtme vallas tegutsev põllumees Ardo Lass.
«Eelmisel aastal oli täiesti võimatu koristusaasta, kümme hektarit jäi koristamata, sest lihtsalt oli nii märg, et ei olnud võimalik kahel jalal põllul seista – vajusid mülkasse,» meenutas mees, kelle jaoks tähendas põllule jäänud saak seda, et puudus raha uue kartuliaasta alustamiseks.
«Mul ei ole sellel aastal ühtegi kartulipabulat maha pandud,» nentis kauaaegne talunik, kes ostab kartulit nüüd ise poest.
Lassi sõnul loobuvad kartulikasvatajad ametist aga eelkõige sellepärast, et tuleb liialt pead murda sellega, kuidas saaki realiseerida. Ühest küljest tarbivad inimesed kartulit vähem ning seda kasutatakse vähem ka loomasöödana.
«Eestis ei ole ka ühtegi tärklisevabrikut ega piiritusevabrikut, mille põhiliseks tooraineks oleks kartul. Senikaua kui neid ei ole, ei hakka paranema kartuli kvaliteet ega stabiliseeru hind, vaid kaob ära see vähenegi,» rääkis ta.
Lass selgitas, et kartulikasvatajad võitlevad 1,3 miljoni suu pärast ning püüavad suruda kaubandusse ja toidulaudadele igasuguse kvaliteediga kartuli.
Tartlani hinnangul on küsimus samuti selles, et Eestis kasvatatakse vaid lauakartulit. «Ja palju need inimesed ikka söövad, me ei tööta kartulit ümber,» nentis teadur, kelle sõnul müüdi mullu veidi eestimaist kartulit siiski näiteks Soome ja Venemaale.