Pühad on paljudele töised ka majandussurutise ajal

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reval Hotel Olümpia.
Reval Hotel Olümpia. Foto: Toomas Huik.

Majandussurutise tõttu vähenenud tarbimisest hoolimata peavad paljud inimesed veetma jõulud ning aastavahetuse tööd rügades.


«Tavaliselt on just siis, kui teised puhkavad, meil kõige kiiremad ajad,» tõdes Reval Hotelligrupi ASi personalijuhi Külliki Koppel. 24.-26. detsembril ja 1. jaanuaril peab tema sõnul ettevõttes töötama ligi 80 inimest.

«Eesti Raudtee töötab teadupoolest 24 tundi ööpäevas,» ütles ettevõtte avalike suhete juht Urmas Glase. «Ehk et meil töötab osa inimesi vahetustega ja vastavalt graafikule, sõltumata sellest kas on nädalavahetus või riigipüha. Seoses pühadega mingeid erisusi ei ole. Kes tahab pühi vabaks peab esitama puhkuseavalduse.»

«Turvatöötajad töötavad vahetustega läbi aasta, sh ei ole erandeiks nädalavahetused, jaanipäev või jõulud,» lausus ASi G4S Eesti kommunikatsioonidirektor Andres Lember. Riigipühad on aga vabad töötajatel, kelle töö iseloom ei nõua vahetustega tööd, lisas ta.

Vorstitootjad kodus, -müüjad tööl 

«Kuivõrd Rimi ja Säästumarketi kauplused on avatud ka pühade ajal, siis loomulikult töötab osa töötajatest ka pühade ajal,» ütles Rimi Eesti Food ASi turundus- ja kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja. Ta lisas, et pühade ajal siiski ei toimu kauplustes tavapäraseid kontoritöid, vaid keskendutakse ainult müügile. Tallinna Kaubamaja personalist peab riiklikel pühadel töötama veidi üle 20 protsendi, sõnas ettevõtte personali- ja teenindusdirektor Anu Press. Ka Prisma Peremarketi personalist peab osa riigipühadel töötama, tõdes firma kommunikatsioonijuht Kadri Lainas.

Rakvere Lihakombinaadi jaoks on jõulud ja uusaasta küll aasta kiireim periood, siiski on pühade ajal hõivatud ainult ligi viiendik töötajatest, ütles ettevõtte personalijuht Kadri Rattasepp. «Pühade ajal töötavad vaid sisevalve ja ka logistika osakond. /.../ Samuti on tööl värske liha teeninduslettide töötajad marketites,» täpsustas ta.

«Riigipühadel töötavad meil müügikonsultandid ja nendes müügiesindustes, millised peavad vastavalt kaubanduskeskuste nõuetele olema avatud,» selgitas Tele2 Eesti ASi personalijuht Ülle Filin. 24. detsembril pidid tema sõnul tööl olema 44, järgmisel päeval 11 ja teisel jõulupühal 36 müügikonsultanti.

Mõni tahab pühade ajal töötada 

Mõnikord on päris keeruline otsustada, kes sama tööd tegevatest inimestest peab pühade ajal ametis olema. «Töögraafikute koostamisel arvestatakse võimalusel töötajate soove vabade päevade osas, ent suurte meeskondade puhul ei õnnestu alati kõikide soovidele vastu tulla,» tõdes Talinna Kaubamaja ASi personali- ja teenindusdirektor Anu Press. «Üldjuhul tuleb see otsus poolte kokkuleppel, aeg-ajalt on vaja ka arutleda teemal, kes millisel aastal on pühadel töötanud ja kes üldse ei ole,» lausus Reval Hotelligrupi ASi personalijuht Külliki Koppel.

Prisma Peremarketis samuti vaadatakse graafikuid tehes ka eelmiseid aastaid - need, kes ühel aastal on pühade ajal tööl olnud, saavad järgmisel aastal enamasti pühad vabaks. «Samas on mitmeid inimesi, kes ise eelistavad pühade ajal tööl käia, kuna saadav töötasu on sel ajal oluliselt kõrgem,» lisas firma kommunikatsioonijuht Kadri Lainas. Ka Rimi Eesti Food ASi turundus- ja kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja ütles, et kuivõrd pühade ajal tasustatakse töötajaid topelt, siis osa neist avaldab ise soovi pühade ajal tööle tulla.

Töölepingu seaduse kohaselt tuleb riigipühadel maksta kahekordset töötasu, kuid töötaja ja tööandja võivad ka kokku leppida riigipühadel tehtava töö hüvitamise täiendava vaba aja andmisega. Vahel tööandjad aga täiendavat vaba aega anda ei soovi. «Riigipühadel töötamise hüvitame rahas, sest ega graafikujärgsel töötamisel teisiti pole see mõeldav,» ütles näiteks Tele2 Eesti ASi personalijuht Ülle Filin. Ka G4S Eesti personalile hüvitatakse riiklikel pühadel töötamine topelttasuga.

Puhkusele ei pääse müüjad

Kollektiivset puhkust jõulude ja aastavahetuse vahelisel ajal üheski eespool mainitud ettevõtetest ette nähtud pole. Mõnes neist on sel ajal piiratud isegi individuaalse puhkuse võtmine.

«Jõulude ja aastavahetuse vahelisel ajal üldjuhul ei võimalda me puhkust müügikonsultantidele,» ütles Tele2 Eesti ASi personalijuht Ülle Filin. Tallinna Kaubamajas samuti müügipersonal ei saa üldjuhul jõuluperioodil eriti palju puhkust kasutada. Ka Rimi ning Säästumarketi graafiku alusel töötajad ning otseselt müügiga tegelevad inimesed puhkavad enamasti pigem muul ajal kui jõuluperioodil.

Reval Hotelligrupi töötajatest puhkab jõulude ja aastavahetuse vahelisel ajal umbes 10-20 protsenti. «See on korraline puhkus, mis tasustatakse,» täpsustas ettevõtte personalijuhi Külliki Koppel. «Kontori töötajad ja juhid võtavad üksikud päevi ka ületundide arvelt.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles