Gild sai pettuse pärast veerand miljonit trahvi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Haavel lahkus hiljaaegu Gild Bankersi omanikeringist riskikapitalifondi skandaali tõttu.
Tõnis Haavel lahkus hiljaaegu Gild Bankersi omanikeringist riskikapitalifondi skandaali tõttu. Foto: Peeter Langovits

Finantsjärelevalve trahvis Gildi veerand miljoni krooniga, sest viimane jagas oma skandaalse riskikapitalifondi valitsemisel valeinfot.


«Gild Arbitrage'i Riskikapitalifondi kohta on jagatud finantsinspektsioonile, avalikkusele ja osakuomanikele eksitavat teavet, samuti on jäetud õigeaegselt avalikustamata kohustuslikud aruanded. Fondivalitseja peab oma tegevuses olema täpne ja üheselt mõistetav,» selgitas Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein.



Inspektsioon teatas, et ekslikuks osutus teave, et Gild Arbitrage Riskikapitalifond on omandanud Armeenias väärismetallide kaevandusõiguse. Finantsinspektsiooni hinnangul andsid omandatud litsentsid esialgu õiguse üksnes varude uurimiseks, eesmärgiga hiljem taotleda endale nende varade suhtes ka kaevandusõigused. Sellele vaatamata viidati või anti mitmetes osakuomanikele saadetud dokumentides mõista, nagu oleks riskikapitalifond omandanud Armeenias väärismetallide kaevandamise õigused.

Finantsinspektsioon on seisukohal, et Gild Arbitrage Riskikapitalifondi osakuomanikele teabe esitamisel oleks tulnud üheselt mõistetavalt avada kõnealuste litsentside sisu. Tänaseks on fondivalitseja edastanud investoritele varasemalt avaldatud informatsiooni parandused ja täpsustused.

«Gild Fund Management'i poolt tehtud organisatoorsed muudatused, sealhulgas seniste omanike poolt kontrollist loobumine fondivalitsejas ning muudatused fondivalitseja juhtkonnas peavad suurendama usaldust Gild Arbitrage Riskikapitalifondi suhtes, mis on majanduslikult viidud raskesse seisu,» märkis Malmstein.

Finantsinspektsioon määras AS-le Gild Fund Management 250 000 krooni trahvi. Suuirm trahvimäär taolise teo eest on pool miljonit krooni. Inspektsioon lisas, et on jätkuvalt seisukohal, et finantssektori väärtegude puhul oleks mõistlik ja otstarbekas kohaldada oluliselt kõrgemaid trahvimäärasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles