Eurorahadega suletakse kaks suurt poolkoksiprügilat

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kiviõli tuhamäelt.
Vaade Kiviõli tuhamäelt. Foto: Egert Kamenik

Suurte keskkonnaprojektide raames suletakse 2013. aastaks eurorahade abil Kiviõli ning Kohtla-Järve tööstusjäätmete ja poolkoksiprügilad, millest viimane on Eesti suurim.

Keskkonnaministeeriumi välja kuulutatud avatud riigihanke Kohtla-Järvel asuva Eesti suurima tööstusjäätmete ja poolkoksi prügila sulgemiseks võitis Merko Ehitus ning Kiviõli prügila sulgemistööd teostab Skanska EMV.

Kohtla-Järvel asuva Ida-Virumaa suurima poolkoksimäe sulgemine maksab 323 miljonit krooni ning töid rahastab sajaprotsendiliselt Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond.

«Tegemist on Eesti ühe suurema keskkonnaprojektiga ning suurima keskkonnaministeeriumi korraldatava projektiga,» ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liiv. Hankes osales viis pakkumust, mis kõik kvalifitseerusid. Kõige soodsama pakkumuse esitas Merko Ehitus.

Ligikaudu 100 ha suuruse prügila-ala keskkonnanõuetega vastavusse viimiseks suletakse õlitootmise jääkide pigijärved, kujundatakse laugemaks jäätmemäe järsud nõlvad, rajatakse vettpidav kattekiht, haljastus, pinna- ja nõrgvee kogumise ja pumpamise süsteemid ning puhastusseade ja tõkkesein ümber prügila ala.

Tööde käigus paigutatakse ringi ligi kuus miljonit kuupmeetrit varasemalt ladestatud poolkoksi. Kogu poolkoksimäe ala ümbritsetakse ligi seitsme kilomeetri pikkuse pinnasesse rajatava tõkkeseinaga, mis takistab reostuse jõudmist prügilast väljapoole. Tõkkeseinaga ümbritsetud alalt kogutav pinna- ja nõrgvesi suunatakse puhastusseadmesse ja pärast puhastamist merrelasku. Projekti tulemusena ei satu keskkonda enam kahjulikke aineid.


«Kuigi selle projekti puhul on tegu keerulise ja unikaalse tehnoloogilise lahendusega, peaks varasem Sillamäe jäätmehoidla sulgemise kogemus aitama töid teha nii, et tulemus oleks igati Euroopa Liidus aktsepteeritud tasemel,» märkis Liiv.

Kohtla-Järve poolkoksi prügila sulgemistööd on kavandatud lõpetada 2013. aasta kevadeks.

Ligikaudu 20 ha suuruse Kiviõli prügila-ala keskkonnanõuetega vastavusseviimine maksab 51,2 miljonit krooni ning siingi rahastab töid Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond. Prügila sulgemistööd on kavandatud lõpetada 2012. aasta lõpuks.

Eesti keskkonnastrateegia aastani 2030 näeb ette jäätmetekke vähendamise ja jäätmekäitluse korrastamise ning ka jääkreostuse vähendamise. Nende eesmärkide täitmine on otseselt seotud põlevkivi poolkoksi prügilate sulgemise ning neist tuleneva keskkonnaohu vähendamisega.

Eesti riigi ja Euroopa Komisjoni vahelistel ühinemisläbirääkimistel lubas Eesti Ida-Virumaa tööstusjäätmete prügilad sulgeda hiljemalt 16. juuliks 2013. Sama nõue tuleneb ka Euroopa Liidu ja Eesti vastavatest õigusaktidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles