Analüütik: lõppenud aastat iseloomustab pühakodade kokkuvarisemine

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollar jätkab langust..
Dollar jätkab langust.. Foto: Egert Kamenik/Postimees.

Mööduv 2009. aasta jääb investorite mällu kui pühakodade kokkuvarisemise aasta, sest paljud kõikumatud tõed lõid vankuma, prognoosid ei täitunud ning aastakümneid püsinud süsteemid näitasid oma kõlbmatust, hindas FOREX .ee analüütik Juri Zemtsov.


«Kui 2008. aastat tähistas turgude kokkuvarisemine ja kriisi algus, siis lahkuvat aastat võib õigusega pidada ülemaailmse rahandussüsteemi tugevusproovi aastaks. Vaadates tagasi 12 kuule võib öelda, et hoolimata edasise languse ootustest nägime me täpselt vastupidist - turud kasvasid rekordiliselt,» rääkis analüütik.

Erilist rolli lahkuval aastal mängis Ameerika valuuta: börsiindeksite kasvu foonil langes dollar kiiresti ning näib, et maailma reservvaluuta roll võib olla kaotatud. Milline valuuta suudab seda asendada, on endiselt lahtine. Seejuures ei tohi jätta mainimata, et Hiina jüaan on võtnud ilmse kursi järk-järguliselt ja täielikult konverteeritavusele.

Sellel foonil on prognoositav, kuid ikkagi iseloomulik investeerimiskulla maksumuse kasv. «Kuld korreleerub tugevasti dollari maksumusega - mida vähem maksab dollar, seda kõrgem on kulla hind. Kulla hind eurodes on samuti kasvanud, kuid mitte nii märkimisväärselt, kuigi käesoleval aastal püstitati uus hinnarekord,» märkis
analüütik.

Tema sõnade kohaselt saab turgude käitumine uuel aastal olema vähe ette ennustatav. «Kuid teise kriisilaine tõenäosust ma ei välistaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles