Kokkuvarisenud suurpank maksab priskeid boonuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut. Foto: AFP / Scanpix

Möödunud aastal kokku varisenud Wall Streeti investeerimispank Lehman Brothers palkab Londonis pankureid ning maksab heldelt boonuseid, et inimesed mujale üle ei jookseks.


Lehmani Euroopa üksus palkab tööle operatsioonide osakonna töötajaid, et aidata Pricewaterhouse Coopersi pankrotihalduritel kahlata läbi nendest miljonitest tehingutest, mille osas klientidel veel nõudmisi on, ning selgitada välja viimane kui võlgnevus.

New Yorgi kohtunik, kes Lehmani pankrotimenetlust läbi viib, kiitis möödunud nädalal heaks ekstra 50 miljoni dollari väljamaksmise boonustena ligikaudu 230 derivatiivimaaklerile, kes tegelevad surnud panga 10 miljardi suuruse portfelli «lahtiharutamisega».

Boonustejagamine tuleb ajal, mil nii USA kui Euroopa pankurid on aasta lõpus väljamaksmisele kuuluvate multimiljoniliste hüvitiste pärast avalikkuse põlu alla langenud, ühtlasi on Inglismaa ja Prantsusmaa pangaboonustele lisamaksu kehtestanud.

PwC partner Steven Pearson, kes on üks surnud panga Euroopa osakonna neljast haldurist, oli valmis boonuseid ka põhjendama. «Kuna Lehmani olukord on niivõrd unikaalne ja selle lahendamiseks on vaja andekaid ja oskustega inimesi, siis tuleb nende tööle meelitamiseks - ja tööl hoidmiseks - maksta Londonis ka kõrgendatud boonuseid,» ütles ta.

«Me oleme oma strateegiat ja kaalutlusi võlausaldajatele ka selgitanud,» ütles Pearson. «Meil tuleb turuga sammu pidada ning me ei tohi unustada, et siinsetel töötajatel on palju kitsamad karjääriväljavaated, kui teistes pankades.»

Lehman Europe on surnud panga kõige suurem ja keerukam osa, kui USA peakorter välja arvata.

Pearsoni sõnul on neile kasulik hoida tööl inimesed, kes Lehmanit põhjalikult tunnevad. Ta ütles, et kõik boonused on mõeldud toetamaks haldurite pingutusi kreeditoridele võimalikult palju raha tagastada.

Haldurid on kaalunud võimalust maksta boonuseid ka nendele töötajatele, kes tegelevad Lehmani vastu esitatud nõuetega. Selles osas ei ole aga veel tegudeni jõutud, kuna nõuete ostmisel on esinenud tehnilisi probleeme.
Lehmani Euroopa operatsioonides töötab ligikaudu 440 inimest. Üheksa kuud tagasi arvas PwC, et 360st on küllalt.

Kui pank 2008. aasta septembris kokku kukkus, oli neil Euroopas palgal 5300 töötajat. 2800 neist võttis üle Jaapani pank Nomura, kes ostis ära Lehmani väärtpaberiosakonna. Umbes 1000 vallandati, lisaks oli veel tuhande ringis neid, kes uue töö leidsid.

Allesjäänud töötajad üritavad nüüd lahti harutada ja hinnata miljoneid tehinguid, milledest mõned on veel tehniliselt «elus» ning võivad olla kas ühele või teisele osapoolele väärt sadu miljoneid dollareid.

Juhtumiga tegeleb siiamaani umbes 170 PwC töötajat, keda on kokkuvarisemisele järgnenud nädalatega võrreldes jäänud peaaegu poole vähemaks.

PwC hoiatas septembris - pärast seda, kui neil ei õnnestunud saada kohtult luba tegeleda klientide varadega - et mingisugusegi läbimurde saavutamiseks kogu haldusprotsessis läheb vähemalt aasta aega, kuid et tööga täielikult ühele poole saamiseks kulub aega palju enam.
Hetkel käivad pankrotihalduse korraldamise küsimustes uued läbirääkimised.

Läinud nädalal teatas PwC, et nad seadsid klientidele nn usaldusnõuete esitamise tähtajaks tuleva aasta 19. märtsi.
Alates panga kokkuvarisemisest, mil Lehman Europe'i käes oli 29,8 miljardit dollarit klientide vara, on haldurid võlgnikele tagastanud 13,3 miljardit dollarit. Panga 6000st partnerist on arveldatud ligikaudu 1400ga.
Hingusele läinud panga teiste osade vastu on nõudeid esitatud kokku 208 miljardi dollari väärtuses.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles