Tehnikaülikool: Eesti tööstus seisab lõhkise küna ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pöördelised ajad ning avatud majandus seavad Eesti tööstuse lõhkise küna ette, leiab Tallinna Tehnikaülikool.

«Kui me ei suuda oma tööstust ümber orienteerida teadmistepõhiseks, oleme lähiajal samasuguse lõhkise küna ees kui 90ndate alguses,» ütles TTÜ teadus- ja arendusprorektor Peep Sürje. «Avatud majanduses, kui palgad Eestis kasvavad, liiguvad investeeringud sujuvalt ida poole.»

Samas vaevab tehnikaalasid, kus ettevõte võib teadusinvesteeringu kõige kiiremini rahaks vahetada, kaadrinappus. Viimase paarikümne aastaga on tehnikateadlaste hulk kõige drastilisemalt vähenenud, ehkki prestiiži languse all võrreldes äri ja juuraga kannatasid kõik teadusvaldkonnad.

«Euroopa riikide tööturul pole nii vähe teadusega tegelevaid inimesi kui Eestis, välja arvatud Portugalis ja Luksemburgis,» rääkis Sürje. Samas on raja taha tööle läinud arvukalt Eestis doktorikraadi saanud noori, keda TTÜ püüab tagasi meelitada.

«Meil on väga auahned kavad ja tahame aastail 2003-2005 laborite nüüdisajastamiseks investeerida kuni 300 miljonit krooni. Siit mujale läinud noored teadlased on öelnud, et tuleksid tagasi, kuid vanaraua otsas nad teadust teha ja oma kallist aega raisata ei taha,» põhjendas Sürje TTÜ otsuseid. (ÄP Online)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles