Retseptivõistluse finalistid: hapukapsapirukas peekoniga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koorene hapukapsapirukas peekoni ja pohladega.
Koorene hapukapsapirukas peekoni ja pohladega. Foto: Liis Treimann

Talvise peolaua retseptivõistlusele laekunud 53 retsepti hulgast valis Fazer Amica peakokk Ander Listra välja kolm soolase ja kolm magusa toidu retsepti, mille valmistamine ja maitsmine jäi juba Postimehe jõulueri köögitoimkonna kanda.


Siinkohal avaldame ühe finaali jõudnud soolase toidu retsepti, järgmist võib oodata juba homme! Retseptivõistluse võitjad kuulutame välja 21. detsembriks.

Koorene hapukapsapirukas peekoni ja pohladega

Põhi:
*1 dl kaerahelbeid
*1 dl jahu
*1 dl riivitud porgandeid
*100 g margariini
*1 tl küpsetuspulbrit
*1 tl soola

Täidis:
*hapukapsas
*peekon
*pohlad
*2 dl rõõska koort
*2 muna
*½ tl soola

Sega riivitud porgand kaerahelveste, pehme margariini ja eelnevalt soola ja küpsetuspulbriga segatud jahuga. Suru tainas ümmarguse, 24cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ja äärtele. Pane pooleks tunniks külma.

Pruunista peekon. Klopi lahti munad. Sega hulka koor ja sool.

Küpseta põhja 200-kraadises ahjus 15 min. Laota küpsenud taignale kapsas, peekon, pohlad ja kalla peale muna-koore segu.

Küpseta 180-kraadises ahjus veel 20 minutit.

***

Toidu valmistanud žüriiliikmele tundus kohe, et hapukapsas ei pruugi korralikult läbi küpseda ning seetõttu otsustas ta seda eelnevalt hautada. Samuti lisas ta sellele veidi suhkrut juurde. Üks osa pirukast sai siiski valmistatud hautamata hapukapsaga ning žürii jõudis võrdlemisel üksmeelsele järeldusele, et hautatud variant on palju parem ja maitsvam. 

Riivitud porgandist ja kaerahelvest pirukapõhi oli toidu valmistajale uudseks lahenduseks, tulemus oli väga maitsev. Tuleb samuti märkida, et toidu valmistamisel kasutas žüriiliige rõõsa koore asemel vahukoort ja margariini asemel võid.

Hindajad pidasid hapukapsapirukat üldiselt maitsvaks, kuid mitte sellisel kujul, nagu originaalretseptis. Ehk siis - nagu ennegi mainitud - hapukapsa hautamine andis väga palju juurde. 

Paljud kiitsid toidu juures koorest ja suitsust (peekoni) maitset. «Tõeline jõuluroog. Rammus, koorene. Peekon, hapukapsas ja pohl moodustasid huvitava jõuliku maitse,» märkis üks hindaja. 

Üks hindaja märkis, et ei nimetaks antud toitu pirukaks, vaid pigem lihtsalt ahjuroaks. Samuti oleks tema arvates võinud pirukas sisaldada midagi siduvamat, näiteks rohkem muna. 

Ühe hindaja arvates võiks antud toitu teha väikeste ahjuvormide sisse, et jääks pidulikum. 

***

Nii parima soolase kui ka magusa retsepti autor saab auhinnaks Fazer Amica peoteeninduse 2000-kroonise kinkekaardi.

Talvise peolaua retseptivõistluse roogasid aitab valmistada Stockmanni toiduosakond
www.stockmann.ee

Auhinnad pani välja Fazer Amica
www.amica.fazer.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles