Sõõrumaa: umbes poole oma kunstikogust võin müüa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõõrumaal jagub kunsti ka tööle.
Sõõrumaal jagub kunsti ka tööle. Foto: AFP / Scanpix

Täna Rotermanni keskuses oma kunstikogu tutvustamiseks näituse avav suurettevõtja Urmas Sõõrumaa ütles, et omandas esimesed maalid kaheksa aasta eest ühelt heategevusoksjonilt ja nüüd on neid nii palju, et pooled võiks realiseerida.


«Esimesed pildid satuvad tavaliselt kätte juhuslikult, kuid siis armud kunsti ära,» lausus Sõõrumaa. Üks esimesi maale, mille ta soetas, oli Julius Gentaleni «Suur Rannavärav», kus peal maja, mis 1943. aastal oli olemas, kuid mida nüüd enam pole.

Ehkki kunsti kogumine on seni Sõõrumaale rohkem hobi olnud ja ta pole seda ärina käsitlenud, võiks ta nüüd umbes pooltest taiestest loobuda. «Eks ostes vaatad ikka, et saaks hiljem kallimalt maha müüa.» lausus ta. Oma kogu väärtust hindab ta praegu umbes 100 miljonile kroonile.

Ta lisas, et on teadlikult ostnud rohkem pilte, kui oma hobi arendamiseks seda vaja oleks. «Kuna kunsti kogudes inimene kogu aeg areneb ja maitse muutub, siis jääb osa teoseid üle ja need võib müüki panna.» Galerii avamise üks eesmärk on pilte näidata, teine aga neid realiseerida.

Kunsti koguvad inimesed on äris Sõõrumaa sõnul tavaliselt väga konservatiivsed ja seetõttu rahapuuduse all ei kannata. «Kunsti ostetakse rasketel aegadel koguseliselt ehk mõnevõrra vähem, kuid head pildid leiavad ikka ostja,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles