Microsoft tunnistas, et Juku on plagiaat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft.
Microsoft. Foto: AFP / Scanpix

Microsoft võttis omaks, et nende novembris käivitatud Hiina suhtluskeskkond MSN Juku on ühe vastrajatud ettevõtte üllitise praktiliselt identne koopia ning tunnistas intellektuaalomandi õiguste rikkumist.


MSN Juku arendas välja üks Microsofti ühisettevõtte MSN China sealne tarnija ning see tõmbas endale kohe palju tähelepanu, kuna pakkus hiinlastele ihaldusväärset mikroblogimise võimalust.

Teised sarnased saidid, sealhulgas Facebooki ja Twitteri, on Hiina võimud ära blokeerinud.

Esmaspäeval aga teatas väike, 2008. aastal rajatud firma nimega Plurk, et Microsoft on kopeerinud nende koodi ning tõi oma blogis välja terve pika nimekirja oma saidi ja MSN Juku vahelistest sarnasustest.

Väidete tõestamisteks mõlemast teenusest tehtud fotod olid praktiliselt identsed ning kasutatud koodid ligilähedased.

«Kui keegi sind jäljendada otsustab, võib seda võtta kui komplimenti, kuid koodi, kujunduse ja kasutajaliidese elementide häbitu varastamine ei ole just lahe - eriti kui sellega saab hakkama maailma suurim tarkvaraettevõte,» kirjutas Plurk.

Nad lisasid, et praktiliselt 80 protsenti MSN Juku koodibaasist on nende pealt kopeeritud.

Plurk on leidnud endale kliente Filipiinidel ja Taiwanis, Hiinas on nad aga sattunud blokeeritud saitide hulka.
Plurk teatas esmaspäeval, et nad ei taha Microsoftiga kohtus kemplema hakata. Nad palusid neil lihtsalt MSN Juku kinni panna.

Seda Microsoft pärast Plurki blogisõnumit ka tegi ning lubas asja uurida. Eile tunnistasidki nad, et saidi kood oli Plurki pealt kopeeritud.

«Meie edasimüüja tunnistas nüüd üles, et see kood, mille nad meile edastasid, oli tõesti osaliselt kopeeritud,» ütles Microsoft.

«Sellega on meie edasimüüja selgelt rikkunud oma lepingut MSN China ühisettevõttega ning eiranud ühtlasi Microsofti intellektuaalomandi poliitikat.»

Sellest tulenevalt lubas Microsoft põhjalikult üle vaadata, kuidas kolmandate osapoolte poolt pakutud koodidega nende ettevõttes ümber käiakse.
Microsoft ütles, et MSN Juku teenused peatatakse määramata ajaks.

«Me oleme loomulikult väga pettunud, kuid võtame juhtunu eest vastutuse,» ütles Microsoft.

«Me vabandame Plurki ees ning võtame nendega ühendust, et selgitada neile juhtunu tagamaad ning meetmeid, mida me olukorra lahendamiseks rakendasime.»

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles