Euroopas pole raskustes riikide aitamise osas üksmeelt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Panga juht Erkki Liikanen 2007. aastal.
Soome Panga juht Erkki Liikanen 2007. aastal. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidus ei näi finantsraskustesse sattunud liikmesriikide aitamise osas üksmeelt olevat: kui Saksamaa liidukantsler Angela Merkel toonitas, et liikmesriigid peavad raskustes Kreekale appi tõttama, siis Euroopa Keskpanga nõukogu liige Erkki Liikanen on teist meelt.


Soome keskpanga president Erkki Liikanen kinnitas Bloombergile antud intervjuus, et Kreekapeab ise Euroopa Liidu liikmete jaoks kõige olulisema teguri- eelarvepuudujäägi- eest vastutuse võtma ning selle ohjamisega hakkama saama. «Euroopa Liidu põhimõtte kohaselt on liikmesriigid oma eelarvepoliitika eest vastutavad,» lausus Liikanen Bloombergile. «See on väga oluline põhimõte,» lisas ta.

Liikaneni märkus on meeldetuletus investoritele, et nad ei saa loota, et euroliidu rikkamad riigid tulevad teistele appi.
Kreeka peaminister George Papandreou kinnitas reedel, et valitsus plaanib Euroopa Liidu liikmesriikide seas kõrgeima, 12,7 protsendini ulatuva eelarvepuudujäägiga midagi ette võtta.

Mitmed analüütikud on märkinud, et mure rahaprobleemides Kreeka, Hispaania ja Portugali pärast on põhjendamatu, sest tõenäoliselt ulatavad euroliidu rikkamad riigid nagu Saksamaa ja Prantsusmaa neile kohustuste täitmisel oma abikäe.

Saksamaa riigisekretär Angela Merkel ütles eelmisel nädalal, et Euroopal on kohustus Kreeka finantsriisist üle aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles