Lukoil võitis Iraagi suurima naftamaardla arendusõiguse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe naftafirma esindaja viskab kasti kinnipitseerutud pakkumist. Tema poole vaatavad Iraagi naftakomitee liikmed.
Ühe naftafirma esindaja viskab kasti kinnipitseerutud pakkumist. Tema poole vaatavad Iraagi naftakomitee liikmed. Foto: AP / Scanpix

Iraak müüs kahepäevasel oksjonil maha seitsme naftamaardla arendusõiguse, neist suurima sai Vene naftagigant Lukoil.


Lukoil hakkab Lääne-Qurnat, mis on maailma üks suurimaid kasutusel mitteolevatest maardlatest, arendama koos Norra StatoilHydroga, vahendas

BBC

.

Lukoilile kuulub maardlast 85 ja StatoilHydrole 15 protsenti. Firmad teatasid, et loodavad hakata pumpama 1,8 miljonit barrelit päevas.

Lääne-Qurna teine järk sisaldab oletuste järgi 13,0 miljardit barrelit naftat.

Oksjonil oli küsimus selles, milline on naftafirmale barreli eest makstav hind. Lukoil ja Statoil hakkavad saama oksjoni käigus fikseeritud hinda ehk 1,5 dollarit barreli eest.

Seitse sõlmitud lepingut suurendavad Iraagi naftatoodangut lähiaastatel 4,7 miljoni barreli võrra päevas. Riik soovib saada maailma ühes suuremaks energiatootjaks.

Iraak loodab, et oksjoni tõttu kerkib riik meedias positiivsesse valgusesse enne märtsis toimuvaid valimisi.

Iraagil on maailmas suuruselt kolmandad naftavarud Saudi-Araabia ja Iraani järel. Naftatoodang annab 85 protsenti riigi tuludest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles