Euroopa Komisjon lükkas Eesti saastekvootide kava tagasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Euroopa Komisjon lükkas tagasi Eesti ja Poola esitatud CO2 saastekvootide eraldamise siseriiklikud kavad, mis käsitlevad heitkogustega kauplemist ajavahemikus 2008-2012.


Komisjon lükkas mõlemad kavad tagasi mitmel põhjusel, millest peamine oli see, et Eesti ja Poola soovisid eraldada oma ettevõtjatele kvoote liialt suures mahus. ELi heitkogustega kauplemise süsteemiga tagatakse, et energeetika- ja tööstussektori kasvuhoonegaaside heiteid


vähendatakse kulutõhusalt ning seeläbi aidatakse ELil ja selle liikmesriikidel täita heidete vähendamisega seotud kohustusi.

Komisjon oli juba varem otsustanud Eesti ja Poola kavad tagasi lükata, kuid Euroopa Ühenduste esimese astme kohus lükkas komisjoni varasemad otsused 23. septembril 2009 tagasi. Asi kaevati edasi Euroopa Liidu kohtusse.

Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas ütles, et komisjoni uutes otsustes on arvestatud kohtu otsusega. Järgmise käiguna lasub Poolal ja Eestil kohustus koostada uued kavad. «Kohtuotsusega tekkinud õiguskindlusetuse vähendamiseks soovitan Eestil ja Poolal viivitamata kokku panna uued kavad ja toetuda neis kõige värskematele
andmetele,» ütles Dimas.

Eesti saastekvootide eraldamise kava lükati tervikuna tagasi järgmistel põhjustel:
1. Eraldatavate kvootide kogusumma on liiga suur.
2. Varase tegevuse eest premeeritavatele käitistele eraldatud kvoodid ületavad eeldatavaid vajadusi.
3. Kavas ei ole piisavalt teavet selle kohta, kuidas Eesti kavatseb kohelda neid, kes liituvad ELi heitkogustega kauplemise süsteemiga edaspidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles