Venemaalt maiustusi toonud firma pettis maksudega

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tolliamet tabas firma, kes vedas dokumentide järgi Venemaalt Eesti kaudu maiustusi USA turule, kuid müüs tegelikult idanaabri kommid, shokolaadi ja küpsised maha siin, jättes riigile impordimaksu maksmata, vahendab Postimees Online Eesti Päevalehte.

Maksupettusega tegelenud firma OÜ Vikstal jäi tolliametnikele vahele ühe 15,4-tonnise ja ühe 6,2-tonnise autokoormaga, kuid kokku on ta 2002. aasta teisel poolel vedanud Venemaalt Eestisse 35 eri suuruse ja maksumusega maiustusekoormat. Tolliamet uurib praegu, kas ka varasemad koormad on pettusega Eestisse jäänud. Tolliameti uurimisosakonna Tallinna regionaalse talituse juhataja Ardi Mitt ütles, et riik oleks kahe tabatud maiustuselaadungi pealt saanud umbes 65.000 krooni impordimaksu. «Praegu ei saa veel otsustada, kas tegemist on kriminaalkuriteoga või mitte,» lausus Mitt. «Väärtegu on aga igal juhul toime pandud ning selle eest saab firmat karistada trahviga kuni 50 000 krooni ning sisse nõuda saamata jäänud maksud.» Firma jäi vahele, kui tolliamet leidis dokumentide järelkontrollimisel, et 15,4 tonni tollideklaratsioonil märgitud kaupa on Muuga sadama asemel viidud hoopis ettevõtte lattu Tallinnas Punasel tänaval. Ladu kontrollima minnes avastati, et 15,4 tonni Venemaa maiustusi on kohalikele kauplustele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele juba maha müüdud. Samas avastati laost veel 6,2 tonni transiidina vormistatud kaupa, millest üle poole oli samuti maha müüdud ning ülejäänu ootas ostjat. Firmale Venemaalt kaupa vedanud autojuht tunnistas tolli-ametnikele, et sõidutas dokumentide järgi Muuga sadamast USA-sse minema pidanud kauba Narva piirilt otse Punase tänava lattu. Lattu allesjäänud kauba tolliamet arestis. Alates 1996. aastast tegutsenud OÜ Vikstali juhid ja omanikud on Ljudmila ja Stanislav Gaiduk. Krediidiinfo andmetel oli 26 töötajaga firma 2001. aasta netokäive 17,86 miljonit krooni ning puhaskasum 4,36 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles