Arrak: majanduse langus on peatunud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Majandusteadlane Andres Arrak ütles, et Eesti majanduse langustempo on kahtlemata aeglustunud, ent uueks tõusuks on vaja, et majandussubjektide optimism taastuks.


Arraku sõnul vihjab sisenõudluse jätkuv stagnatsioon tarbimispohmelli ja psühholoogilise masu jätkumisele. «Inimestel on möödunud tarbimise peahaavad veel paranemata ja seetõttu on nad väga ettevaatlikud. Kuigi Tallinna puhul võib kohati väita, et tarbimine on juba tagasi, » lausus ta.

Arrak tõi näite, kuidas ta soovis oma kolleegidele teha jõulude puhul välja mõned spaateenused, kuid nädalavahetuseti polnud see võimalik, sest kõik kohad olid juba kinni «Uute kaubanduskeskuste avamine jätab ka mulje, et inimesed on jälle võimelised tarbima. Riikide praktika näitab, et neljas kvartal toob enamasti kaasa sisetarbimise kasvu. Jõulud ja aastalõpupreemiad aitavad sellele kaasa,» selgitas ta.

Mis investeeringutesse puutub, siis seda võib Arraku sõnul tõlgendada kaheti. «Usun, et peapõhjus on avaliku sektori investeeringute kärpimine. Tootvate ettevõtete jaoks on just majandustsükli põhi kõige õigemaks ajaks uuendada sisseseadet. Seda võiks soodustada ka tootmissisendite odavnemine. Kusjuures sageli on uued seadmed tootlikumad ja nõuavad vähem elavtööd. See tingib enamasti tööpuuduse kõrgtaseme säilimise ka peale seda, kui majandus on juba tõusule pöördunud.»

Ennekõike ootab Arrak IV kvartalilt ekspordi kasvu. Lootust sellele annavad meie põhiliste kaubanduspartnerite majandustulemuste paranemine üle maailma.
«Kokkuvõtteks võib olla optimistlik. Langus on aeglustunud või juba peatunud ja ees ootab tõus. Aga see toimub vaid juhul, kui kriitiline mass majandussubjekte sellesse usub.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles