Pipardaja pasteet küülikumaksast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pasteet küülikumaksast.
Pasteet küülikumaksast. Foto: Liis Treimann
Küülikumaks ei ole igapäevane tooraine, kuid hea tahtmise korral on seda siiski täiesti võimalik hankida. Kõige ehedamal viisil nautimiseks piisab, kui praed soola ja musta pipraga maitsestatud küülikumaksa pannil kahelt poolt või ja õli segus kergelt läbi, kallad peale sortsu siidrit või valget veini ja lased hetke haududa. Krõbeda saia kõrvale või kausitäie värske pasta peale suurepärane suutäis!

Kui aga maksa juba veidi enam kui tükike, tasub ette võtta pasteeditegu. Küülikumaksa pasteedile võiks läheneda veidi pidupäevasemalt kui tavapärasele sea-veisemaksale. Veinis hautamine ja hiljem rohelise pipra lisamine lennutab muidu üsna rustikaalse pasteedi kulinaaria hõrgumatele tasanditele.

Küülikumaksapasteet rohelise pipraga

0,5 kg küülikumaksa
1 keskmine porgand
1 šalottsibul
klaas valget veini
muskaatpähklit
1 tl suhkrut
soola, musta pipart
100 g võid
2 spl soolvees hoitud rohelise pipra teri (siin-seal müügil, väike purgike)
praadimiseks lusikatäis võid ja õli

Kuumuta pannil õli ja või. Pruunista kiirelt küülikumaksad mõlemalt poolt, lisa kohe ka riivitud porgand ja hakitud sibul ning kalla üle valge veiniga. Lisa sool, suhkur, veidi musta pipart, veidi riivitud muskaatpähklit. Keera kuumus madalamaks, kata pann kaanega ja lase haududa, kuni porgand pehme ja maks seest küps (võid mõne maksa keskelt kahvliga küpsust testida). Jälgi, et vein hautamise keskel täielikult ära ei kee. Kui vaja, lisa veini või keedetud vett.
Purusta kuum maks, sibul ja porgand köögikombainis. Suru mass koos toasooja võiga läbi sõela ning lisa roheline pipar. Soolvees seisnud pipraterad on parasjagu pehmed, et pasteedi sees terveks jääda ja süües üllatusi pakkuda.

Jäneseliha pakub Liivati Lihapala www.liivati.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles