Pipardaja pasteet küülikumaksast
Kui aga maksa juba veidi enam kui tükike, tasub ette võtta pasteeditegu. Küülikumaksa pasteedile võiks läheneda veidi pidupäevasemalt kui tavapärasele sea-veisemaksale. Veinis hautamine ja hiljem rohelise pipra lisamine lennutab muidu üsna rustikaalse pasteedi kulinaaria hõrgumatele tasanditele.
Küülikumaksapasteet rohelise pipraga
0,5 kg küülikumaksa
1 keskmine porgand
1 šalottsibul
klaas valget veini
muskaatpähklit
1 tl suhkrut
soola, musta pipart
100 g võid
2 spl soolvees hoitud rohelise pipra teri (siin-seal müügil, väike purgike)
praadimiseks lusikatäis võid ja õli
Kuumuta pannil õli ja või. Pruunista kiirelt küülikumaksad mõlemalt poolt, lisa kohe ka riivitud porgand ja hakitud sibul ning kalla üle valge veiniga. Lisa sool, suhkur, veidi musta pipart, veidi riivitud muskaatpähklit. Keera kuumus madalamaks, kata pann kaanega ja lase haududa, kuni porgand pehme ja maks seest küps (võid mõne maksa keskelt kahvliga küpsust testida). Jälgi, et vein hautamise keskel täielikult ära ei kee. Kui vaja, lisa veini või keedetud vett.
Purusta kuum maks, sibul ja porgand köögikombainis. Suru mass koos toasooja võiga läbi sõela ning lisa roheline pipar. Soolvees seisnud pipraterad on parasjagu pehmed, et pasteedi sees terveks jääda ja süües üllatusi pakkuda.
Jäneseliha pakub Liivati Lihapala www.liivati.ee